Недостижим Себастиен Ожие продължава да води в рали Монте Карло

Осемкратния световен рали шампион Себастиен Ожие и неговия навигатор Венсант Ландe завършиха петъчния ден от рали „Монте Карло“ на първа позиция. Френския екипаж има аванс от 36 секунди което към момента ги прави повече от фаворити за победата.

С това си представяне пилотът на Toyota Gazoo Racing е на крачка от това да запише рекордната девета победа в рали „Монте Карло“ продължавайки да бъде най-успешния пилот в историята на състезанието.

Много съм доволен – коментира Ожие. – Разбира се имаше висок риск за това да спукаме гума в последната отсечка, но реших да намаля темпото. Щастлив съм, че успях да прибера колата в сервизния парк.“

Петъчните следобедни минавания се превърнаха в истинска война между Кале Рованпера и Тиери Ньовил. Все пак по-бързия от двамата към момента е Рованпера, който има аванс от едва 1,9 секунди пред белгиеца в битката за второто място.

На 16,3 секунди зад тях се намира От Танак, който прекара целия ден в привикване към новия за него автомобил. Според него „колата не е достатъчно състезателна„, но въпреки това се чувства удобно с Puma Hybrid Rally1. Зад него на 8,1 секунди и с желание за добро представяне след спуканата гума в сутрешните минавания е Елфин Еванс. Уелсецът определено се опита да навакса изгубеното време успявайки да запише една етапна победа в следобедните минавания, но в следващите два последни етапа не бе доволен от избора си на гуми.

Дани Сордо затваря челната шестица с изоставане от 27,9 секунди зад лидера. Испанеца определено не бе доволен заявявайки, че времената му далеч не отговарят на риска който поема. В края на петъчния ден той има аванс от едва 2,9 секунди пред Такамото Катцута, който успя да прескочи Есапека Лапи в битката за седмото място. Новото попълнение на Hyundai Motorsport определено се опитва да намери правилната рецепта за настройването на своя i20 N Hybrid Rally1.

WRC2 категорията продължи да бъде доминирана изцяло от Николай Грязин, който до края на петъчния ден има аванс от цели 29,7 секунди пред Йоан Росел. На трето място се намира Стефан Леферв, който на няколко пъти заяви, че му липсва нещо за да може да отговаря на темпото на руснакът.

Най-бърз вчера обаче бе Оливър Солберг. Той записа шест от шест етапни победи показвайки завидно темпо. Рали „Монте Карло“ 2023 започна за него със спукана гума в четвъртък, което го изпрати на далечната 21-ва позиция в RC2. До края на деня той успя да навакса изключително много време от изоставането си и към момента е седми на 1 минута и 42,8 секунди зад Грязин.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3252 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]