Недостижим Рованпера взе победата в Естония

Кале Рованпера и Йоне Халтунен записаха третия си пореден триумф в рали „Естония“ показвайки своята класа в осмия кръг на Световния рали шампионат на FIA.

Преди две години именно в Естония Рованпера стана най-младият победител в рали WRC. С представянето си през този уикенд младия финландец вече разполага с преднина от 55 точки в класирането на шампионата, след като днешният доминиращ успех го приближава все по-близо до титлата през сезон 2023.

22-годишният финландец завърши четиридневното състезание с 52,7 секунди пред Тиери Ньовил, който първоначално водеше след петъчните сутрешни минавания. Пилотът на Toyota Gazoo Racing успя да прескочи белгийския си съперник по-късно същия ден, преди да отбележи девет последователни най-бързи времена в събота, за да упражни своето надмощие.

Днес прогнозираният дъжд не се материализира, като въпреки това Рованпера отново остана недосегаем, взимайки четири от четири етапни победи плюс максимума от бонус точки в пауър етапа. Доминацията му беше такава, че той спечели 15 от 21 специални етапа на ралито.

„Това е важно събитие — усмихна се Рованпера на стоп финала – За шампионата това е наистина важно място за печелене на добри точки и планът беше точно такъв. Това е любимото ми състезание в календара, така че знаех, че трябва да настояваме тук и всичко мина добре.”

Ньовил на практика призна поражението в събота вечерта, но въпреки това беше в добро настроение, след като се наслади на едно от най-силните си представяне на високоскоростен макадам в своята кариера. Той обаче не можеше да си позволи да издържи до неделя, тъй като съотборникът му Есапека Лапи завърши на подиума само с 6,8 секунди изоставане след повече от 300 километра състезание.

Резултатът на Лапи отбеляза четвъртото му класиране в топ 3 за Hyundai Motorsport, които сега изостават от Toyota Gazoo Racing с 57 точки в надпреварата за титлата при производителите. Лапи и пилотът на Toyota Gazoo Racing Елфин Еванс имаха малка разлика и през днешния ден, но в крайна сметка финландеца успя да достигне до финала с аванс от 7,3 секунди.

Темо Сунинен успя да вкара трети Hyundai в челната петица, финиширайки с повече от една минута назад от Еванс след безупречно каране при дебюта си зад волана на i20 N Rally1. Зад него на шесто място завърши Пиер-Люис Лубе, който успя да прескочи Такамот Катцута в последния етап от надпреварата.

Съотборникът на Лубе в M-Sport Ford и фаворит за победата От Танак завърши с изоставане от почти шест минути и половина зад Рованпера, което позволи на неговия пряк съперник в битката за титлата Кале Рованпера да натрупа още ценни точки.

Андреас Микелсен запази лидерската си позиция в WRC2 завършвайки девети в генералното класиране. Сами Паяри, който също е зад волана на Skoda Fabia RS Rally2 затваря челната десетка.

Световния рали шампионат остава в северна Европа за второта високоскоростна макадамова надпревара рали „Финландия“ (3-6 август).

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3298 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]