Недостижим Мартинш Сеск спечели високоскоростното ERC рали Полша

Снимки: RedBull Content Pool

Мартинш Сеск (Skoda Fabia RS Rally2) взе победата в тазгодишното 79-то издание на рали „Полша“. Заедно със своя навигатор Ренарс Франсис те завършиха надпреварата с аванс от 39,6 секунди спрямо вторите Хейдън Падън/Джон Кенард (Hyundai i20 N Rally2).

Латвийското дуо не започна по-добре уикенда, след като в първата отсечка записаха цели 4,3 секунди по-слабо време от най-бързия екипаж поради пилотска грешка, което ги изпрати на 22-рата позиция. В събота сутринта обаче Сеск даде сериозна заявка за първото място, като записа най-доброто време в 18,58-километровия етап Świętajno и излезе на второ място с изоставане от 0,2 секунди зад временния лидер Хейдън Падън.

В следващите две отсечки за деня Падън, който е и лидер в шампионата, отговори на темпото, взимайки двете етапни победи. Въпреки това Сеск не изостана значително и до обедния сервиз разликата между двамата беше 1,4 секунди. Следобед 22-годишният пилот успя да запише три поредни етапни победи и преди последната отсечка за деня той успя да превърне изоставането си в аванс от 9,5 секунди. В Миколайки Арена Сеск реши да заложи на сигурно, което му струваше 1,3 секунди от аванса.

Неделният и последен ден от състезателния уикенд се оказа по-критичен за битката за първото място. Още в първата отсечка за деня Падън удари предната дясна гума на своя Hyundai. До обедния сервиз той беше принуден да кара на сигурно, след като сутринта беше взел само една резервна гума със себе си. Този малшанс му струваше изключително много време, като до обедния сервиз изоставането му спрямо Сеск беше 19,2 секунди. В следобедните минавания Падън спука отново гума, което му струваше допълнителни 9,7 секунди от разликата спрямо Сеск. Така до края на състезанието младият латвиец напълно заслужено записа втората си победа в кръг от ERC.

Да постигнеш този успех пред родна публика е едно, но да го направиш тук в Полша е нещо съвсем друго„, коментира Сеск, който с това постижение се изкачи на втора позиция в битката за титлата с изоставане от 37 точки зад Падън. – Чувството да караш за такъв отбор и с такава кола е страхотно. Удоволствие е да можеш да се представяш добре на толкова високо ниво. Всеки иска да се докаже, но нашата настройка беше да държим главите наведени и да свършим работата.

Хейдън Падън, за съжаление, имаше лош късмет, но пък от друга страна успя да вземе изключително ценни точки в битката за титлата.

Или трябваше да натискаме с риск, да спукаме още една гума и да отпаднем, или трябваше да караме на сигурно„, коментира новозеландеца. – „Когато мислиш за шампионата и точките, е логично да заложиш на разумно каране. Това беше решение, което трябваше да вземем.

На трето място завършиха Мико Марчик и Симон Господарчик (Skoda Fabia RS Rally2), които са и най-добре класираните полски екипажи през този уикенд. През миналата година те успяха да вземат победата, но през тази конкуренцията определено беше доста по-сериозна, което затрудни тяхната задача.

Доволен съм от резултата, най-вече защото успяхме да увеличим скоростта си спрямо миналата година. А ако някой ми беше казал, че някога ще завърша рали между Хейдън Падън и Мадс Остберг, може би нямаше да му повярвам„, коментира Марчик.

Битката за четвъртата позиция между Джош Макърлен (Hyundai i20 N Rally2) и Мадс Остберг (Citroen C3 Rally2) за съжаление прекъсна рано през неделния ден, след като ирландецът се завъртя с висока скорост на около 1,6 километра след старта на последната сутрешна отсечка. Това позволи на Остберг да се изкачи с една позиция напред. Норвежецът така и не успя да се включи в битката за победата, но ще се тръгне с победа в пауър етапа, което му добавя още точки в актива му.

Челната петица се затваря от Мико Хейкила, който бе опасно близо до Остберг днес следобед. Той притискаше бившия заводски пилот на Citroen Racing в WRC, но не успя да се пребори с него.

Българското дуо Георги Гераджиев/Георги Гаджев завърши на седмо място в клас 4 със своята Fiesta Rally4. Двамата се бориха доста ожесточено с цели три екипажа за четвъртата позиция, но не успяха да се справят с тежката полска конкуренция.

Следващия кръг от европейския рали шампионат е рали „Лиепая“ (16-28 юни) в Латвия. Именно в това рали през миналата година Мартинш Сеск записа и първата си победа в ERC.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3300 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]