Недостижим Кале Рованпера води в рали Сафари

Снимки: RedBull Content Pool

Кале Рованпера и Йоне Халтунен са лидерите в рали „Сафари“ след края на вчерашния петъчен ден. Дуото от Toyota Gazoo Racing имат аванс от 56,9 секунди.

Двукратните победители в рали „Сафари“ просто бяха недостижими, взимайки всички шест етапни победи в отсечките около езерото Найваша. Техните съотборници, Елфин Еванс / Скот Мартин и Такамото Катцута / Арън Джонсън, завършиха деня на второ и трето място, наследявайки позициите на Есапека Лапи и От Танак, които отпаднаха.

„Доволен съм от резултата. Със сигурност в последния етап условията бяха доста тежки, и мисля, че след всяко минаване коловозите ставаха все по-дълбоки. Не съм рискувал никъде, като се опитвах да заобикалям всеки камък, запазвайки колата цяла. С удоволствие бих вдигнал темпото, но към момента това е начина“, коментира Кале Рованпера.

Лапи бе най-близкият преследвач на Рованпера в сутрешните минавания, но проблеми в трансмисията на неговия i20 N в първата следобедна отсечка го извадиха от битката. Това подпомогна и бързия Танак да се изкачи с една позиция.

При второто минаване на „Геотермал“ Танак се удари изненадващо в камък, което повреди хидравликата на неговия автомобил.

Проблемите на екипажите на Hyundai Motorsport помогнаха на Еванс и Катцута да се качат на последните две места на подиума, правейки един перфектен завършек на петъчния ден за Toyota.

Лидерът в шампионата Тиери Ньовил остана единствената надежда на корейския тим. Белгиецът спука гума в SS3, поради която купето на неговия автомобил се проби, и двамата с Мартен Видаге трябваше да карат със защитни очила поради многото прахуляк влизащ при тях.

Следобедните минавания се развиха по-добре за Ньовил, който успя да запише времена близки до тези на Рованпера. Пилотът на Hyundai Motorsport се намира на четвърта позиция с изоставане от 11,7 секунди спрямо третия Елфин Еванс.

На пето място вчера завърши Адриен Формо, следван от Грегоар Мунстер, който участва за първи път в рали „Сафари“.

В WRC2 на първо място завърши Гас Грийнсмит, следван от Каетан Каетанович, който изостава с над три минути. На трето място се намира Оливър Солберг, който не успя да се прехвърли в заплаха, след като спука гума още във втората отсечка за деня.

Рали „Сафари“ продължава днес с SS8 Soysambu 1 (29,32 км), който стартира в 07:01 часа българско време.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]