Невероятен Танак подпали борбата за титлата с победа в Турция

Турският кръг от шампионата определено ще влезе в историята на WRC, като най-тежото изпитание за човек и машина през този сезон. Бяхме свидетели на много екшън и драматични моменти, чиито резултат ще допринесе за едни инфарктни оставащи три кръга от шампината.

Естонците Ойт Танак и Мартин Ярвеоя взеха победата разчитайки най-добре условията и съобразявайки се с това да не атакуват на всяка цена. Използвайки тази правилна рецепта, Танак успя да се изкачи на втора позиция в битката за титлата изпращайки за пръв път от много време Себастиен Ожие на трета-та позиция.

„Беше много трудно – коментира Танак. – В петък заехме че, ако завършим в челната петица или шестица, ще сме доволни. От самия старт на ралито стана ясно, че не най-бързия ще спечели, а по-разумния. Направихме цялото рали без никакви драми и сега шампионата изглежда доста интересен.“

На второ място в рали „Турция“ завърши Яри-Мати Латвала с изоставане от 22.3 секунди и с ценни точки за Тойота в битката при производителите, която също придоби епичен мащаб.

„Това бе още един брилянтен уикенд за нас – разясни Томи Макинен. – Благодарение на Ойт и Яри-Мати, които се концентрираха много силно и не направиха нито една грешка. Ралито бе ново за всички, с много технични етапи и с много възможностти за грешки. Определено бе огромно предизвикателство за колите, но успяхме да се справим. Отбора се справи много добре с охладителния пакет и всичко останало, сега нашата кола изглежда, че е много надеждна.“

След дълга и нерезултатна пауза, Хейдън Падън най-накрая успя да се нареди на подиума, като той завърши турскоро рали с изоставане от почти 2 минути спрямо лидерите.

Младата надежда на М-Спорт Тимо Сунинен завърши на четвърта позиция пред Андреас Микелсен и един невероятен Хенинг Солберг.

Победителя в WRC2 Ян Копецки, Симоне Темпестини, Крис Инграм и Себастиен Ожие затварят челната десетка.  Най-бърз в Пауър етапа бе Тиери Ньовил, който си спечели допълнителни 5 точки към актива си докато Себастиен Ожие взе 4 и още 1 точка от своето 10-то място в генералното класиране.

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]