Невероятен Танак открадна сцената в Турция

От Танак и Мартин Ярвеоя са лидерите след един изключително драматичен вчерашен ден в може би най-трудното рали за всички екипажи през този сезон.

Турския кръг се оказа един истински трошач на автомобили и надежди, превръщайки състезанието в „Сървайвър“ за рали автомобили отнасяйки със себе си Тиери Ньовил, Себастиен Ожие и Андреас Микелсен.

Ако Танак днес прекоси финиша, като лидер това ще доведе до една не виждана от години битка за титлата между трима пилота излизайки на второ място зад Тиери Ньовил и пред Себастиен Ожие.

„Знаехме от началото, че ще бъде много трудно състезание – разясни Танак. Не разполагахме с оптимален автомобил, затова само работихме по това да останем на трасето.“

Вчерашната драма за лидерите започна след като Тиери Ньовил отпадна след с повреда в окачването (с амортисьор излязъл през предния капак) на своя Хюндай i20 WRC. Белгиеца се опита да размени части от задното си окачване с предното, но въпреки това нямаше как да достига времената на лидерите.

След драмите на Ньовил, Ожие поведе класирането с 22.5 секунден аванс, но още в следващия етап след проблема на пилота на Хюндай Ожие получи повреда в преден десен носач на своята Фиеста. Французина се пребори с помощта на Елфин Еванс с проблема успявайки да възстанови своя автомобил.

„Помислих си, че няма да успеем – коментира Ожие. – Опитахме се да възстановим окачването, но носача беше прекалено прегънат. Борихме се както никога с този проблеми и бяхме на ръба от това да се предадем.“

Въпреки успеха си, Ожие получи наказание поради закъснение на старта на следващия етап, изпращайки го на четвърта позиция. Реално надеждите на Ожие приключиха в първата отсечка след обедния сервиз отнасяйки дърво и затъвайки в канаваката във външната част на един завой.

Това беше добре дошло за Микелсен, който успя да възвърне част от изоставането си, но проблеми със скоростната кутия на своя i20 WRC го извадиха от играта със само един задвижван двигателен мост. Това му коства повече от минута и го торпилира на пета позиция в генералното класиране.

На второ място с изоставане от 13.1 секунди зад Танак е Яри-Мати Латвала и един набиращ увереност Хейдън Падън на трето място.

Най-голяма драмата бе за отбора на Ситроен. Колата на Брийн се запали до основи, а Остберг трябваше да спре след проблеми с турбото.  Проблеми имаше и Есапека Лапи, който отпадна след удар.

Днес на екипажите им предстоят само 34 състезателни километра и преминаване през изключително важния за битката при пилотите пауър етап.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3245 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]