Невероятен Ньовил взе победата в рали Монте Карло

Снимки: Red Bull Content Pool

Тиери Ньовил и Мартин Видаге спечелиха тазгодишното 92-ро издание на рали „Монте Карло“. Дуото на Hyundai Motorsport успя също така да събере максималния брой точки, спрямо новата точкова система, и да поведе в битката за титлата. С този триумф Тиери Ньовил записа своята 20-та победа в световния рали шампионат.

Уикендът не започна гладко за Ньовил и Видаге, след като в четвъртък имаха проблеми с подаването на газта на своя i20 N Rally1. В петък сутринта те също така се завъртяха, но успяха да се задържат сравнително близо зад екипажите на Toyota Gazoo Racing. Шансът им за атака на върха дойде в събота, след като временните лидери Елфин Еванс и Скот Мартин получиха повреда в хибридната система на своя GR Yaris Rally1, което забави тяхното темпо.

В съботните следобедни минавания Еванс / Мартин започнаха да губят време и с всеки етап шансът им за връщане на първото място намаляваше драстично.

Сериозни шансове за победа имаха и Себастиен Ожие / Венсант Ланде. Деветкратният победител в рали „Монте Карло“ определено беше възможно най-трудният съперник за Тиери Ньовил. Двамата си спретнаха епична битка при вторите съботни минавания, като в края на деня белгиецът водеше в класирането с едва 3,3 секунди.

В неделя Тиери Ньовил зададе темпото и спечели и трите специални етапа, завършвайки тазгодишното рали „Монте Карло“ с аванс от 16,1 секунди пред Себастиен Ожие.

„Нямам думи, честно казано. Уикендът беше много добър за нас, чувствах се уверен в колата. Целият екип свърши страхотна работа и мисля, че целият пакет работи много добре. Винаги има неща, които биха могли да бъдат подобрени, но като цяло сме много доволни от победата в това рали“, коментира Тиери Ньовил на финала на състезанието.

Себастиен Ожие така и не успя да отговори на темпото на своя конкурент, който направи невъзможното.

„Битката ни с Тиери беше страхотна. Браво на него, той беше много бърз през този уикенд“, призна Себастиен Ожие.

Елфин Еванс, който диктуваше темпото в началото на състезанието, завърши на трето място. Уелсецът тотално се преобрази след проблемите си с хибридната система и така не показа скоростта, с която започна уикенда. Зад него на четвърто място завърши От Танак, който записа едва една етапна победа, но така и не успя да се пребори с изоставането си спрямо челото след проблемите си с двигателя от четвъртък.

Челната петица се затваря от Адриен Формо, който повтори най-доброто си класиране в WRC. Зад него завършиха Андреас Микелсен, който определено разбра, че темпото при Rally1 автомобилите е изключително високо, и Такамото Катцута.

Следващият втори кръг и през този сезон ще бъде рали „Швеция“. Изцяло снежната надпревара ще се проведе в дните 15-18 февруари и отново ще бъде с център Умеа.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3300 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]