Невероятен Кале Рованпера печели световната титла

Кале Рованпера и Йоне Халтунен се превърнаха в двукратни световни шампиони, след като завършиха на второ място в рали „Централна Европа“ днес. С този си резултат финландското дуо успя да изгради достатъчно голям аванс от точки пред най-близките им преследвачи за да бъде коронован един кръг преди края на сезон 2023.

Преди точно година, Кале Рованпера стана най-младият световен рали шампион в историята на WRC, а днес той се нарежда редом до имена като Карлос Сайнц, Валтер Рьол и Мики Биазион.

„Чувствам се страхотно“, коментира Рованпера. „Мисля, че тази година спечелването на титлата е още по-значимо за мен спрямо миналия път. Конкуренцията беше по-жестока, но ние се представихме много добре. Най-голямата благодарност отива към Йоне, който е най-добрият навигатор на света. Определено ще се насладя на тази титла повече отколкото на първата.“

Междувременно, Тиери Ньовил и Мартейн Видаеге спечелиха рали „Централна Европа“. Ньовил стигна до финала днес с преднина от 57,6 секунди пред Рованпера и записа 19-тата си победа в своята кариера.

„Справихме се добре. Работихме с постоянно темпо, което се отплати. Тази победа е резултат от усилията на целия екип.“

От Танак успя да превъзмогне проблеми с хидравликата на своята Puma Rally1 в събота за да завърши на трето място днес с изоставане от почти две минути от челото. Зад него на четвърта позиция завършва Себастиен Ожие, който така и не успя да се върне в битката за челото, след като спука гума още в първият етап от петъчния ден.

Такамото Катцута, Темо Сунинен, Грегоар Мюнстер и Адриен Формо затвориха челната осмица пред Николас Циамен и Пир-Люи Лубе.

До края на сезон 2023 на световния рали шампионат остава едва един кръг. Асфалтовото рали „Япония“ ще се проведе следващия месец, в периода от 16 до 19.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3252 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]