Настоящите WRC автомобили остават и през сезон 2022

m-sport

В официално съобщение от страна на ФИА стана ясно, че настоящите WRC автомобили отново ще могат да продължават да се използват в шампионата и през новата хибридна ера.

Имайки предвид сериозното аеродинамично предимства на настоящата WRC хомологация пред бъдещата от ФИА разкриха, че ще намалят мощността на автомобилите. Така добре познатите ни WRC автомобили ще трябва да получат 33,7 мм. рестрикция на турбината вместо настоящата 36 мм. По изчисления на ФИА те ще изгубят около 30 к.с. и няма да могат да бъдат достатъчно конкурентноспособни за победят новите Rally1 рали бегачки.

„Ще може да се участва в шампионата и с настоящите рали автомобили заради големия интерес от страна на частни пилоти – коментират от рали департамента на ФИА. – Производителите нямат голямо желание за това, но частните пилоти и отбори със сигурност имат.

„Целта на това решение е да се даде възможност на частни отбори и джентълмен пилоти разполагащи с такива автомобили в гаражите си да могат да продължат с участията си в световния рали шампионат.“

От M-Sport са заявили своето задоволство, че настоящата хомологация ще може да се използва и догодина. Според Ричард Миленер фокусна на тяхната програма за частни пилоти ще бъде изцяло насочена към Puma Hybrid Rally1.

„Нашите намерения са да правим Rally1 автомобили за частните ни клиенти – коментира Миленер пред английското издание Autosport. – Именно заради новите технически изисквания ние правим доста по-прости и евтини автомобили в множество аспекти спрямо настоящите.

„Така се надяваме да разполагаме с повече Rally1 автомобили за разлика от последните години. Старите коли ще бъдат налични, но като всяко едно нещо трябва да продължим напред. Да те ще останат, но бъдещето е хибридно и ние сме се концентрирали в него.“

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2885 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]