Насер Ал-Атия с глоба и предупреждение за дисквалификация

Снимка: RedBull Content Pool

Лидера в тазгодишното издание на рали „Дакар“ Насер Ал-Атия получи глоба от 5 000 евро и предупреждение за дисквалификация поради неактивиране на системата за следене на живите данни на ФИА.

Съобщението от страна на стюардите бе обявено днес малко преди старта на третия етап. Според него катареца е достигнал до вчерашния бивак без включеното устройство което е в нарушение на чл. 13.1.2 от спортния правилник на световния рали рейд шампионат.

От Toyota сами са съобщили за това на техническия делегат, но въпреки това стюардите са наложили паричната глоба която трябва да се плати в рамките на 48 часа.

„Това е грешка от страна на нашите механици – коментира Жан-Марк Фортин представител на отбора. – Забравили са да свържат отново устройството към акумулатора. Ние го разкачаме от него всяка вече поради причини за сигурност. В следващите дни от състезанието лично аз ще се уверявам, че устройството е включено правилно.“

Поради липсата на това устройство от ФИА не са успели да следят работата на двигателя на автомобила на Ал-Атия през целия втори етап от рали „Дакар“. Според стюардите подобни нарушения винаги са били наказвани с директна дисквалификация дори и да не е било нарочно.

Според тях обаче в конкретния казус съществуват „изключителни обстоятелства“ с оглед това, че състезанието е дълго дванадесет дни, а нарушението се е случило в самото начало във втория ден.

„Дисквалификация от състезанието не изглежда пропорционално, особено след като състезателя е поел ангажимента, че това ще се следи стриктно до края на 10-те състезателни дни“, се допълва в съобщението от страна на стюардите.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3122 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]