Насер Ал-Атия поема челото, Петерханзел с проблеми

Снимки: RedBull Content Pool

Насер Ал-Атия е първия лидер в генералното класиране при автомобили в тазгодишното издание на рали „Дакар“ благодарение на етапната си победа в първата маратонна отсечка. Междувременно Стефан Петерханзел претърпя инцидент повеждайки окачването на своето електрическо Audi.

Днешния етап очаквано бе сериозно предизвикателство за навигиране най-вече заради факта, че почти 80% от маршрута бе от пясъчни дюни с минимална видимост.

Благодарение на спечелването на вчерашния пролог Ал-Атия избра да стартира десети днес, като пое лидерската позиция още при втората контрола, но с минимален аванс от едва 6 секунди пред стартиращия от 14-та позиция Петерханзел.

г-н Дакар поддържаше доста добра скорост, но атаката му приключи в частна подобна на каньон секция на няколко километра от третата контрола. Той удари своето Audi RS Q e-tron повреждайки задното ляво окачване. За съжаление двамата с Едуард Булангер нямаше как сами да направят ремонта и трябваше да изчакат сервизния камион да им помогне. Това им коства над два часа и половина от времето, което за сега попарва надеждите им за добро класиране в тазгодишното издание на рали „Дакар“.

Проблеми имаха и съотборниците на Петерханзел. Карлос Сайнц и Матияс Екстрьом се загубиха преди предпоследната контрола. Екстрьом бе най-близкия до Ал-Атия пилот, докато Сайнц се намираше на четвърта позиция, но уви и двамата не успяха да притеснят лидера. В крайна сметка световния рали крос шампион завърши отсечката с изоставане от минута и половина докато неговия съотборник и световен рали шампион записа с малко над две минути по-слабо време от това на Ал-Атия.

Нещастията за състезателите на Audi се превърнаха в истинска възможност за Себастиен Льоб и отборът на Bahrain Raid Xtreme, като французина записа второто най-добро време изоставайки с 12,7 минути от лидера. Третото най-добро време е за Мартин Прокоп, който е на 21,21 минути от Ал-Атия.

Лусио Алварес е четвърти следван от Владимир Василев. Челната шестица се затваря от Себастиан Халперн следван от имащия проблеми с навигирането Жиниел де Вилйерс. Якоб Пригонски е осми пред загубилите се също преди предпоследната контрола Язид Ал Ражи и Сирил Депре.

Утре на екипажите им предстоят 338 състезателни километра и 230 преход в първата верига от пясъчни дюни. Според очакванията това е етапът в които топ пилотите ще се опитат да атакуват възможно най-много за да изградят големи разлики помежду си.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3170 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]