Насер Ал-Атия най-бърз в пролога на Дакар, Мийк зададе темпото в SSV

Nasser Al-Attiyah

Официално бе даден старта на рали „Дакар“ 2021, който и през тази година се провежда в Саудитска Арабия.

Освен през пишната церемония състезателите преминаха и през така наречения пролог, който е с дължина от 11 километра. Основната цел на този пролог е задаването на редът на стартиране за първата същинска състезателна отсечка от рали „Дакар“.

 Най-бърз при автомобилите бе Насер Ал-Атия, докато при мотоциклетите топ времето бе на Рики Брабек. С това си представяне Ал-Атия ще бъде и пилотът, който ще стартира пръв в утрешня 277 километров етап.

„Нещата стават доста сериозни още от самото начало“, разясни Ал-Атия.

Въпреки, че той записа победата в пролога още един пилот записа идентично с неговото време. Това е Браян Барагванат от Century Racing, който също спря часовника на 5 минути и 48 секунди и ще стартира втори по етапа утре.

Третото най-добро време е за Язид Ал Раджи, който записа с едва 0,8 секунди по-слабо време от първите двама.

Себастиен Льоб записа десето време зад Халид Ал Касими с изоставане от 17 секунди зад лидера, докато също познатия от WRC Мартин Прокоп е единадесети с идентично време с това на Льоб.

Легендата Стефан Петерханзел, който кара за Mini JCW, е с 14-то време и с изоставане от 19 секунди.

„Чувстваме се късметлии, че статирахме състезанието – коментира Петерханзел на финала. – Искам да благодаря изключително много на всички, които работиха толкова много за да постигнем това.“

Карлос Сайнц и и Сирил Депрес са 28-ми и 31-ви в класирането на прологът.

При бъгикатата или така наречените „леки превозни средства“ (SSV) най-доброто време бе поставено от Крис Мийк, който постинга с 0,2 секунди по-добро време от американците Сет Кинтеро и Остин Джоунс. Световния рали крос шампион Матияс Екстрьом записа осемнадесето време с изоставане от 29 секунди зад Мийк.

При моторите Рики Брабек е следван от Йоан Бареда и Даниел Сандерс.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3163 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]