Наказание отнема първата позиция на Оливър Солберг в WRC2 на рали Португалия

Оливър Солберг изгуби своята първа позиция в WRC2 категорията на рали „Португалия“, след като получи една минута наказание днес в неделя сутринта.

Шведът имаше аванс от 35,4 секунди след края на вчерашния ден, но от стюардите му наложиха наказание от една минута за нерегламентo шоу каране между летящия финал и стоп контролата в SS15 Lousada.

В решението на стюардите се гласи, че Солберг е направил няколко донъта след летящия финал, което е в разрез на член 12.21 от допълнителния правилник на надпреварата и в разрез на член 34.1.3 на спортния правилник на ФИА.

Заедно със своя навигатор Елиът Едмънсон Солберг са заявили, че не са били наясно с тези правила и са смятали, че са правили добро шоу за публиката. Те се извиняват за това, че не са запознати с тези правила и според тях не са създавали опасна ситуация.

В допълнение към издадения документ от стюардите са описали, че Солберг е направил донътите в специалния етап който е предназначен за спортно шофиране и в член 12,1 от допълнителния правилник се гласи, че е забранен всякакъв вид шофиране за шоу навсякъде поради липсата на специално подготвено място за това.

Наказанието на Солберг му коства и първата позиция, като сега той се намира на второ място зад Гас Грийнсмит с изоставане от 24,6 секунди.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3295 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]