Надеждите за добро представяне в Естония за Танак бяха пометени

От Танак ще стартира в домашното рали „Естония“ с пет минутно наказание, след като технически проблеми по време на шейкдауна принудиха M-Sport Ford да сменят двигателя на неговата Puma Rally1.

Към момента Танак се намира на четвърто място в шампионата при пилотите, като именно в Естония се очакваше да успее да се изкачи нагоре в класирането. 35 годишния пилот записа най-доброто при първото минаване през шейкдауна, но към финала на отсечката се разбра, че е имал проблем със своя двигател.

Според правилника на ФИА отборите имат право да подменят двигателя на автомобила си в промеждутака между техническия преглед и първия специален етап. Въпреки това според правилото екипажа трябва да получи пет минути наказание за това.

„Нямахме друг избор освен да сменим двигателя, нещо което правилата ни разрешават да направим – коментира Ричард Миленер, шеф на отбора. – Това обаче означава, че е получим наказание преди старта на състезанието. Определено това не е приятен начин да започнем ралито, може би е най-лошия.

„За съжаление това ни поставя в лоша позиция. Няма какво да направим повече, затова ще трябва да се фокусираме върху самата надпревара.“

Към момента лидер в рали „Естония“ е Есапека Лапи, следван от Елфин Еванс и Кале Рованпера, като тримата са в разлика от 0,1 секунди след 3,35 километровия етап Tartu vald, който се проведе късно снощи. От Танак записа с 0,6 секунди по-добро време от Лапи, но за съжаление неговото наказание го праща на далечната 48-ма и предпоследна позиция.

Днес първата отсечка от рали „Естония“ стартира в 09:08 ч.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]