М-Спорт ще се борят за да останат във WRC, след напускането на Ожие

След две световни титли със Себастиен Ожие, който преминава в отбора на Ситроен, М-Спорт ще започне сезон 2019 по много несигурен начин.

Малкълм Уилсън настоява че, няма да има спад в представянето на отбора, ако останат и през сезон 2019.

„Целта ни продължава да бъде поддържането на едно високо ниво – коментира Уилсън пред английското издание Аутоспорт. – Ако се състезаваме през следващия сезон то ще бъде само с два автомобила, освен ако за третата кола нямаме частно финансиране.

„Научихме много от Себ и нямам никакво намерение да сваляме нивото което сме постигнали. Определено няма да отсядаме в много добри хотели, както и ще приключим и с някои други неща.

„ Фокусът ни ще бъде върху разходите, всеки един разход, но определено няма да са за сметка на развитието на автомобила.“

М-Спорт вече започна работа по предстоящото рали „Монте Карло“ заедно с Тимо Сунинен, като Уилсън твърди че, са подготвени доста сериозни промени за Фиеста WRC.

„Още доста работа вършим по развитието на колата. Разполагаме с нов аеропакет и нови части по двигателя. Аеропакета ще бъде хомологиран през март, някъде около рали „Мексико“, ако разбира се участваме там.“

Новите аеро промени са фокусирани изцяло върху предната и задна част на автомобила.

„ Не мога да кажа че, обновената задна част от тази годинана колата беше грешна, но определено сгрешихме с нея от гледна точка на издръжливостта“, допълва Малкълм.

„Без да съм неуважителен, но ние не можем да си позволим да добавяме нови аеро елементи по подобие на Тойота в Австралия. Те най-вероятноса инвестирали над 200 000 паунда за аеро елементи.

„ Относно двигателя. За Монте Карло е вероятно да разполагаме с нови инжектори, докато по-големите обновления ще дойдат по-късно през сезона, когато обмисляме подновяването на главата на мотора с нова. За тези новости ние разчитаме на помощта на Форд, които отново ще ни подкрепят.“

Инстината е че, за М-Спорт предстоят доста тежки времена, като Малкълм Уилсън има срок до 21-ви декември, да потвърди дали неговият отбор ще участва в битката за производителите.

Също така не е ясно, кой ще е втория пилот на отбора. Елфин Еванс се справи доста добре през сезон 2018, но на пазара също е и Крейг Брийн, както и други пилоти чакащи своят шанс.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3245 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]