М-Спорт и Туран с наказания след рали Испания

a02840bc-cef5-4e94-8a12-a5a508f283f3

Стюардите на рали „Испания“ са били доста заети след състезанието. Назначената техническа комисия е издала два доклада за нередности във финалният технически преглед на каталунското рали.

Първият доклад се отнася за автомобилът на Фригес Туран (Ford Fiesta R5), който се оказва че разполага с два по-тежки компонента на окачването. Реално става въпрос за два носача, които тежат 3296 грама десният и 3218 грама левият при максимално допустимо тегло от 3190.95 грама за носач.

p-20161016-00033_news

От отборът на Туран са заявили че, са купили частите от доставчик и не са проверявали теглото преди да сложат носачите.

Стюардите наказват Туран с добавяне на 25 минути към времето му, което го сваля от трета позиция във WRC2 на осма. Така на трето място във WRC2 завършва Джим Ван ден Хювел, а претендентът за титлата Тиму Сунинен е четвърти.

Вторият доклад се отнася за няколко автомобила едновременно и по-конкретно за седем подготвени от М-Sport Ford Fiesta R2, като пет от тях взимат участие в DMACK Fiesta Trophy.

Във всичките е намерено допълнителна защита за системата за контролиране на двигателя (ECU) и вход на охлаждането свързан към процеп на предната броня. Според назначената техническа комисия в Испания, тези елементи не отговарят на техническите изисквания на автомобила.

20160126344

Мачиек Вода, технически представител на М-Sport при проверката, е заявил че охлаждащите елементи се използват от 2015 и имат за цел да предотвратяват прегряване и не се използват за предимство. Той също така е заявил че, точно тази част се предлага и в кита на M-Sport за частни клиенти.

За този казус стюардите на рали „Испания“ глобяват М-Sport с 30 000 евро за неотговарящи автомобили на международният спортен кодекс на ФИА.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]