М-Спорт започват работа по разработването на изцяло електрически рали автомобил

Себастиен Ожие, Рали Монте Карло

Вчера в официалната колонка на известния английски журналист Дейвид Еванс  бяха потвърдени слуховете за новия бъдещ изцяло електрифициран проект. Тази информация достига до Еванс от самия Малкълм Уилсън, който се надява новата им кола да е достатъчно конкурентноспособна за да побеждава в еднодневни ралита.

М-Спорт са започнали работа по проекта още в началото на тази година, като целта на екипа от инженери е колата да е готова за тестове преди края на 2018.

Според Еванс новата бегачка ще бъде фокусирана върху националните шампионати, като Уилсън твърдо заявява че, тази технология ще бъде използвана и за в бъдещия WRC автомобил след края на настоящия цикъл от технически изисквания за шампионата.

„Знаете какво обичаме ние в М-Спорт, винаги сме гледали да си отправяме големи предизвикателства – коментира Уилсън пред Еванс. –  Това е следващата стъпка в развитието на моторните спортове.

„Няма как да ви дам информация относно техническата характеристика на колата понеже работим в тясно сътрудничество с други компании, които  споделят нашето виждане и подписахме договор за конфиденциалност.Със сигурност мога да ви кажа че, ако нещата продължават да се случват както до сега до края на тази година ще разполагаме с готова кола. Предполагам че, ще използваме подобно на R5 автомобил шаси, като няма да бъде изцяло завършена състезателна машина.“

Основната цел на Уилсън с този нов проект е да създадат кола която да може да печели еднодневни ралита от националните шампионати.

„За сега този проект няма нищо общо със световния рали шампионат – допълни Уилсън. – Единственото към което имаме интерес е да създадем достатъчно конкурентна кола, която да може да печели еднодневни ралита. Както знаете нормална електрическа кола може да навърти около 500 километра с едно зареждане.”

От М-Спорт далеч не са първите работещи по такъв проект. През 2009 Ситроен направиха първия хибриден рали автомобил, като дори го представиха на изложението в Женева. Тогава Дани Сордо успя да навърти доста километри  с С4 WRC Hybrid4 на асфалт в Португалия.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]