Мурад Бостанджъ с победа на рали „България”

11749739_491783537654555_727592191_nСнимки: Александра Стаменова

Турският екипаж Мурад Бостанджъ/Онур Ватансевер (Ford Fiesta R5) взеха победата след едно доста доминиращо за тях рали „България” 2015. Още в събота двамата показаха доста бързо темпо, като до края на първия ден разликата им с догонващите ги Рашид Ал-Кетби/Карина Хеперие (Ford Fiesta R5) бе над минута. Екипажът на Castrol Ford Team Turkiye единствено се оплака с липсата на задна скорост на своят автомобил. „Много успешен ден за нас, имахме малки проблеми с колата, които обаче не се отразиха на темпото ни. Отсечките много ни харесаха, атакувахме на най-подходящите места и състезанието се развива идеално за нас,” заяви Мурад пред българските медии след първият ден.

11741881_491783574321218_1078269390_nВ неделя, Бостанджъ/Ватансевер заложиха на по-умерено темпо, което даде зелена светлина за атака от страна на Ал-Кетби/Хеперие. Екипажът на X Dubai World Rally Team даде най-добро време в четири от петте специални етапа, завършвайки състезанието с пасив от 39,6 секунди и втората позиция. „Радвам се че, завърших втори. Благодарение на Мурад успях да подобря карането си на асфалт, след като не съм карал на тази настилка от повече от година. Не сме имали проблеми, радваме се с развитието на шампионата за нас. Следващата седмица ще се борим отново заедно в Турция на рали „Босфора”. Не можах да повярвам че, се доближих толко много до Мурад. Благодаря на медиите, организаторите и феновете за подкрепата им.”

11124154_491783630987879_65546212_nИстинската интрига в 46-тото издание на рали „България” бе битката за третото място. Боби Григоров/Ангел Башкехайов и Георги Василев/Стефан Добрев си спретнаха една доста интересна приятелска борба. Боби и Ангел поведоха още от самото начало в ралито, но Георги и Стефан им отговориха подобаващо през второто минаване на СЕ „Шиндар”, която донесе и спукана гума за екипажът на „Хоби Кар”. Така до краят на първия ден разликата между двата екипажа бе само от 8,6 секунди в полза на сливенските асове. В неделя на етапът Еледжик (31,3 км) Григоров и Башкехайов направиха уникално време и изкочиха с 12 секунди пред Василев/Добрев, като до края на деня разликата между двата екипажа бе от 13,9 секунди. Така Боби Григоров и Ангел Башкехайов завършиха на трето място в генералното и ERT, първо в RC3 първи в националната купа за автомобили с един двигателен мост, както и първото в националният ни шампионат.

Боби Григоров: „ Радвам се че, сме на финала сред най-бързите. Проблемите през първият ден ни накараха да променим стратегията ни за в неделя. Решихме да атакуваме на дългата отсечка (Еледжик) и успяхме. Искам да благодаря на Ангел, двамата направихме своето първо цяло рали заедно и мисля че, сме добър екип.”

Екипажът на „Дианел Рейсинг” Георги Василев/Стефан Добрев (Mitsubishi Lancer Evo IX), излязоха начело в националният ни шампионат, като взеха третото място в RC2 за европейският рали трофей и второто в генералното за националният ни шампионат.

Стефан Добрев (навигатор на Георги Василев): „ Както цяло състезанието бе доста интересно. Радваме се че, се получи интересна битка между нас с Боби и Ангел. Получи се доста атрактивна борба, която бе доста зареждаща за нас. В неделя за съжаление не успяхме да удържим. В отсечката Еледжик, в която ни победиха, преобладават места доста подходящи за C2-ката, като Боби успя да се възползва добре от тях.”

11770348_491829804316595_368740428_o

За съжаление един от екипажите, който имаше всичко да завърше още по-голяма интрига Антон Титов/Венцислав Мирчев, отпаднаха още в първата отсечка от ралито „Шиндар” (34,8 км), излитайки от трасето без никакви шансове за старитране по „рали 2“.

IMGP5399Пети в генералното и първи в клас RC4 завършиха Рок Турк/Бланка Качин (Peugeot 208 R2) . Словенският тандем караше доста антрактивно и силно, но не успяха да се намесят в битката за третото място. Двамата завършиха с пасив от 24 секунди зад Василев/Добрев. За съжаление всички български представители в RC4 отпаднаха оставяйки сами екипажът на “OPV Sport”. Зад тях на 43,7 секунди и с шенстата позиция в генералното завършиха Золтан Бесеней/ Георги Пап (Renault Clio R3T). Унгарският екипаж изпита на свой гръб трудността да се бори за челни позиции в тазгодишното издание на рали „България”. Въпреки това те взимат второто място в клас RC3 (ERT) зад Григоров/Башкехайов. Трети в RC3 (национален и ERT), втори в националният за един двигателен мост и трети в генералното за националният ни шампионат са Хисто Атанасов/Марин Иванов (Renault Clio). Шуменският тандем успя да удържи вторият турски екипаж Гюрал Еркан/ Араш Дингер (Mitsubishi Lancer Evo IX) зад себе си в генералното с актив от подчи две минути.

Здравко Минев/Давид Кварцехлия,Владимир Сиврийски/ Йордан Батаклиев и Васил Димитров/Емил Димитров завършиха класирането от единадесет оцелели екипажа.

Очаквайте през тази седмица пълен видео репортаж от случилото се през уикенда.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3298 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]