Младоци окупираха челото в Лиепая, Каетанович на път да стане шампион

Младите надежди Николай Грязин и Кален Ровампера определено подчертаха имената си с дебел шрифт след първият ден от последният кръг от ERC, рали „Лиепая“.

След един ден изпълнен с голям екшън и адреналин най-младите рали таланти окупираха челните позиции на латвийското макадамово рали. Разликата между Грязин и Ровампера е от 18.3 секунди, като и двама нямаха проблеми с автомобилите, нито правеха пилотски грешки. Само и единствено Алексей Люкянук даваше отпор на младоците, като СЕ4 водеше в класирането с 0.3 секунди спрямо Грязин. В СЕ5 обаче всичко приключи за руската ракета, който се удари изключително тежко в едно дърво.

Петият етап също щеше да бъде последен и за Кале Ровампера. „В последният разклон ние поехме направо- коментира Ровампера. – Грешката бе глупава, но все още свиквам с колата и се опитвам да не поемам глупави рискове. Постоянно променям настройките на окачването и нещата се подобряват след всеки изминат етап.“

Такива проблеми определено не достигат до Грязин, който заявява следното: „Бях наистина бърз и агресивен и ми допадна. Днес денят ни мина добре и без проблеми.“

В битката за титлата Каетан Каетанович вече спокойно може да се нарече шампион за трети пореден път, след като Бруно Магалаеш отпадна след доста сериозен челен удар в СЕ5. Португалецът, който за пръв път взима участие в Лиепая, бе откаран в болница за медицински преглед.

За Каетанович и Ярослав Баран тяхното решение да заменят скорост за сигурност се оказа ключов момент за затвърждаването на тяхната трета поредна титла. За сега те се намират на трета позиция в генералното с изоставане от 41 секунди спрямо Ровампера/Халтунен.

Полякът Лукаш Хабай се намира на четвърта позиция въпреки своята тежка настинка, следван от испанците на Пежо Пепе Лопез и Хосе Суарез на пета и шеста позиция с разлика помежду им от едва 1 секунда. Лативецът Янис Воробьос води в ERC2 категорията и се намира на седма позиция в генералното класиране следван от Алберт вон Турн унд Таксис и звездата от World RX шампионата Рейнис Нитис на девета позиция в едва третото си рали.

Челната десетка се затваря от Сергей Ременик.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]