Мишел Нандан за новите технически изисквания в WRC

hyundai_2017teamlaunch_svessely005

След три сезона зад гърба си в световния рали шампионат, от Хюндай работят на пъла газ за предстоящето ново приключение. През миналата година корейския производител бе възможно най-близо до спечелването на титлата при прозиводителите в подновената си рали история.

Две победи и множество подиуми им подсигури второто място в шампионата още в предпоследното състезание от календара, а техния пилот Тиери Ньовил завърши сезона на втора позиция в генералното класиране, докато Хейдън Падън до последно се бори за третото място.

2017 е изцяло ново предизвикателство за всички отбори с доста по-мощните и динамични автомобили, които след няколко дни ще стъпят на сцената. От Хюндай бяха едни от първите които разкриха официално своята концепция по време на изключително атрактивното състезание „Монца Рали Шоу” в края на миналата година.

За характеристиките на автомобила на Хюндай и промените в правилата , говори самия Мишел Нандан в това интервю:

Новите WRC автомобили разполагат с активен централен диференциал, какво означава това, каква е тази промяна и как това се отразява на настройването на автомобила между етапите?

„Тази промяна е по желание на производителите. С централния активен диференциал стресът върху полуоските е значително по-малък, затова от към надеждност е добра промяна.  Относно това какво може да се настройва, може да се настройва поведението на автомобила малко по-лесно, както и  по-лесно може да се адаптира автомобила към условията и настилката на трасето.”

Какво означава централно активния диференциал относно поведението на автомобила, имайки в предвид че, предния и заден диференциали продължават да са пасивни?

„ Вярно е че, предния и заден диференциали продължават да са механични, затова са пасивни. Но факта че, разполагаш с активен централен диференциал подпомага за по-доброто поведение на автомобили най-вече на входа и изхода от завоите.

„Помага на пилота да влиза и излиза от завоя по-плавно. Затова да, тази промяна подпомага значително пилотите и техните умения.”

Колите са по-широки, което е за сметка на задвижването и окачването. Какви са последиците от това?

„Колите ще разполага с по-голяма стабилност в завой. Промяната в правилото за широчината на автомобила е по-скоро с цел промяна на външния вид, но последиците от това са че, ще разполагаме с по-голяма стабилност в завоите.”

Увеличено ли е движението на амортисьорите в новите коли?

„От гледна точка на правилата няма промени в тази насока. Но в предната част на автомобила има пълна свобода относно кинематичните точки, което разбира се дава малко повече свобода за увеличаването на височината на амортисьорите. Не е значително увеличение, но ще помогне при оптимизирането на макадамовото окачване на автомобила.”

Разрешените нови отвори в предните и задните калници, това какво променят от към въпросът с охлаждането? Използват ли се само за охлаждане на спирачките?

„ Отворите са осново създадени за да охлаждат спирачките. Тази промяна помага значително да се отведе топлината от спирачките и да се вкара свеж въздух за да бъдат охладени.”

Като цяло, как мислите че, ще се отразят новите правила и динамиката за Хюндай и феновете на шампионата?

„ Най-очевидно е общата визия, защото има по-голяма свобода относно външния вид на автомобила. С повече аеродинамика колата изглежда по-агресивна, което на феновете им харесва. Колите изглеждат на истина невероятно.”

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]