Мирослав Ангелов и Георги Гаджев спечелиха 51-вото рали България

Мирослав Ангелов и Георги Гаджев (Skoda Fabia Rally2 evo) са победителите в 51-вото рали „България“ с аванс от една минута и десет секунди пред Мартин Сурилов и Здравко Здравков (Mitsubishi Lancer Evo IX). На трето място завърши екипажът на Угур Сойлу  Арас Динчер (Skoda Fabia R5) с изоставане от над две минути зад Сурилов/Здравков.

Днешния последен неделен ден от надпреварата започна отново с дъжд, което превърна СЕ Аладжа Манастир в едно доста сериозно предизвикателство. За разлика от събота, този път всички екипажите се бяха подготвили за това което им предстоеше.

Мартин Сурилов и Здравко Здравков откриха деня взимайки първия етап с аванс от 6,6 секунди пред лидерите Сурилов/Здравков. При второто минаване през СЕ Аладжа Манастир отново шуменци бяха най-бързи подобрявайки своето време с цели 10 секунди. Същевременно Угур Сойлу и Арас Динчер също се справиха добре записвайки второто най-добро време.

Следобед Ангелов изцяло доминираше при двете минавания през СЕ Синдел, като така той успя да увеличи авансът си спрямо Сурилов на една минута и дванадесет секунди преди старта по следния етап от ралита. В СЕ Варна най-бърз бе Сурилов, който също заложи и на атрактивно каране в градския етап.

Назад в класирането победители в RC4 и ERT2 са намиращите се на четвърто място в генералното класиране Даниел Попов и Ангел Башкехайов. Дуото на АСК „Ясен Попов Рейсинг“ се представи повече от впечатляващо показвайки на какво могат да бъдат способни, ако разчитат на расов автомобил, като Peugeot 208 Rally4. Те успяха да се справят с турската млада надежда Али Туркан и навигаторът му Онур Ватансевер (Ford Fiesta Rally4). Разликата между двата екипажа след края на ралито е от над минута в полза на Попов/Башкехайов.

Екипажът на “Castrol Team Turkey” все пак си тръгва със второто място в ERT2, като се очаква да пристигнат и в Сливен след няколко седмици.

Челната шестица се затваря от Георги Василев и Стенфан Добрев, които въпреки проблемите си от вчера успяха да се мобилизират и да стигнат до финала. Тяхната битка днес бе основно срещу Мустафа Чакал/Акгдаг Озгур (Hyundai i20 R5), като сливналийте успяха да ги преборят завършвайки ралито пред тях с аванс от 2,3 секунди.

Румънците Енис Ариф и Кармен Поенару (Skoda Fabia R5) завършиха рали „България“ 2021 на осма позиция с аванс от 19,5 секунди пред Герго Дудас/Кристиян Ксабо (Peugeot 208 R2), които от своя страна завършват на трето място в ERT2 и на трето в RC4.

Челната десетка се затваря от Антон Титов/Динко Георгиев, които завършват ралито с изоставане от над минута и половина зад унгарския екипаж.

Победители в RC5 са Сашо Стайков/Радослав Кузманов (Hyundai i20), докато на второ място са Асен Сурдолов и Свилен Костадинов (Hyundai i20). В Е1 очаквано взеха победата Тодор Атанасов/Владимир Ичеренски с (ВАЗ 2108). Втори в този клас са Николай Георгиев и Свилен Славов, докато Иво Иванов и Николай Тенчев (BMW M3) са трети със своето Subaru Impreza.

Следващия кръг от националния рали шампионат на България е рали „Сливен“ (10-12 юни). Състезанието под сините камъни също е кръг и от европейския рали трофей зона Балкани.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3122 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]