Министъра на спорта: Лиценза на АФБ не е издаден законосъобразно

Снимка: Юлиян Тодоров LAP.BG/ © Copyright: Yulian Todorov / LAP.bg

След дълго затишие обществото най-накрая получи възможност да разбере, до видимо определена степен, какво е бъдещето на родния автомобилен спорт. На публично заседание на комисията по въпросите на децата, младежта и спорта (вижте видеото по-долу) проведено на 20 април министъра на спорта Радостин Василев разкри каква е ситуацията относно лицензирането на Автомобилна Федерация на България (АФБ), както и какво може да очакваме в близкото бъдеще.

От видеото от заседанието става ясно, че министъра на спорта е възложил две паралелни проверки свързани с автомобилния спорт.

Първата проверка е затова дали министър Кузманов от служебното правителство е възпрял правомерно лиценза за 6 месеца за провеждане на мероприятия на АФБ. Докладът от тази проверка е излязъл, като според него е имало основание за налагането на това наказание, но са направени грешки по отношение на начина на извършване на процедурата. Затова длъжностното лице от страна на ММС е наказано и министър Василев заявява, че няма как да отмени заповедта.

Втората проверка възложена от настоящия министър на спорта е за дали през 2019-та година е издаден правилно лиценза на АФБ. Докладът от извършената проверка е готов, като министъра е запознат с него и се очаква публично да бъде обявен. Радостин Василев разкри, че по предварителни данни лиценза на АФБ не е издаден законосъобразно.

Това може да доведе до определени действия, които обаче ще са ясни след като прочета доклата в детайли понеже е много дълъг – коментира настоящия министър на ММС. – Дали ще има автомобилен спорт за съжаление не зависи от мен, а от закона. Не искам да взимам и да давам лицензи, както са правили хората преди мен на базата днес го взимам от едните и после го давам на другите.

„Исках да анализирам случая, който е жестоко политизиран и мафиотизиран. Това са неща които са далеч от регламентите на ММС и не искам да взимам страна.

Всяко едно мое действие от сега нататък ще бъде съобразено спрямо закона и ще се приложи веднага след празниците. Направих няколко опита да обясня на всички, че трябва да се обединят в името на спорта, но за съжаление разделението, както и в други спортове, е огромно.

От думите на г-н Радостин Василев става ясно, че след като изчете напълно доклада относно лицензирането на АФБ през 2019-та ще се прецени до какви мерки трябва да вземе ММС. Според министъра има много голяма вероятност АФБ да остане без лиценз, ако е даден в нарушение на закона.

Видео от изказването на министъра на спорта Радостин Василев можете да видите от тук:

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]