Мико Хирвонен се отказва от ралитата

20140283058_HIRVONEN

След 168 старта във WRC, 15 победи и 68 подиума финландската звезда Мико Хирвонен реши, че краят на неговата кариера е дошъл. Хирвонен е натрупал 13 годишен опит в борбата за световната титла, но решението му някак си не изненада никого. Въпреки това двамата с неговият навигатор Ярмо Летинен, ще вземат участие в последният кръг от шампионатът рали „Уелс”.

„ Имам изключително уникални спомени от последните тринадесет години! Получих шансът да постигна моите детски мечти! Пропътувах целият свят, срещнах прекрасни хора, харесах всяко едно рали и всяка една битка с толкова уникални пилоти с които съм водил. Спечелих няколко битка и загубих няколко също, но със сигурност ще си спомням за тези моменти с една голяма усмивка.”

За Мико, тези 13 години са били изцяло насочени върху рали спортът. Но сега скандинавецът чувства, че е нужно да се отдаде на семейството си.

20140214077_HIRVONEN

„През годините на моята кариера, съм се фокусирвал изцяло върху мен. Ралитата взеха голяма част от животът ми и темпото на календарът винаги е бил доста жесток за мен.  Беше ми приятно всяка една минута зад воланът но искам да се концентрирам върху семейството ми и децата. Има много свери които все още не съм се пробвал.

Искам да благодаря Ярмо и на всички хора без които моето най-голямо приключение в живота нямаше да започне.Също искам да благодаря на моето семейство и най-вече на феновете ми, които бяха до мен в лоши и добри моменти давайки ми кураж. Много ви благодаря на всички.”

Най-любимо състезание?

„Не мога да кажа конкретно, но първата ни победа във WRC рали „Австралия” 2006г. бе един специален момент. Победата ни в Уелс 2007 също бе много специална за нас. Спомням си, че бяхме на един подиум с Маркус Грьонхолм и Себастиан Лоеб, но най-близко до сърцето ми е домашното ми рали Финландия.”

Най-важна битка?

Само мога да кажа,че всичките ми най-големи битки са били срещу един човек Себастиан Льоб! Себ бе съотборник и съперник, който все още уважавам и мисля, че чувствата са взаимни.”

Най-любим автомобил?

„ ще кажа, че е Ford Focus-ът, това е колата с която съм взел най-много участия и съм постигнал голяма част от успехите си.”

galleria_bulgaria2010l
Най-любимият автомобил на Хирвонен по българските трасета
galleria_kausi1997b
Първият рали автомобил на Мико Хирвонен
galleria_ruotsi2004c
Първите години в голям отбор

13 години в световният рали шампионат

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]