Мико Хирвонен подписа с X-Raid, ще вземе участие в Дакар 2016

_CH10930-me

Дори и след като вече имат четири последователни победи в „Дакар“, отборът „X-Raid“ залага на все по-силни екипажи. Немският отбор официално обяви сключването на договор с Мико Хирвонен. Финландецът ще си партнира с многократният победител в „Дакар“ Мишел Перин, като двамата ще седнат зад волана на добре познатото ни Mini ALL4 Racing. Хирвонен вече навъртя няколко тестови километра, като от отбора са останали доста впечатлени от скоростта на финладеца, както и самият той е останал очарован от това предизвикателство.

4654_MikkoHirvonen-GB-2014_001_896x504За свойте 13 години във WRC, Мико Хирвонен записа четири втори места (2008,2009,2011 и 2012) в шампионата, докато не се отказа от спорта в края на 2014-та. През Юни тази година 35 годишният финландец се качи зад волана на Mini ALL4 Racing, прекарвайки няколко дена в Мароко натрупвайки километраж. В края на Юли Хирвонен ще вземе участие за пръв път на рали рейд състезание в испания на известното „Баха Арагон”.

Ние сме изключително доволни че, подписахме с Мико,” заяви мениджърът на отбора Свен Куанд „ Той със сигурност ще участва с нас на Дакар. На тестовете в Мароко той показа един доста впечатляващ стил на каране чувствайки се добре на нови за него тип настилки. Въпреки това, човек не трябва да има прекалено големи изисквания към него с оглед Дакар. Мико всеоще трябва да натрупа опит в този тип състезания. От друга страна неговият навигатор Мишел е изключително опитен във всяка една сфера, което ще помогне значително на Мико.”

305 TERRANOVA orlando (Arg) GRAUE Bernardo (Arg) Mini action during the Dakar 2015 Argentina Bolivia Chile, Stage 9 / Etape 9 -  Iquique to Calama on January 13th 2015 at Iquique, Chile. Photo Frederic Le Floch / DPPI

Какво знаеш за Дакар?

3445_MikkoHirvonen-Finland-2014_001_592x333Мико Хирвонен: „ Мога да кажа че, преди шест месеца не знаех много за него, само съм гледал по телевизията. Разбира се знаех че, е състезание на големи дистанции и без записки, като в голямата си част е повече важно навигирането от колкото чистата скорост. Сега вече придобих идея, след като направихме тестове с голяма дистанция. Мисля че, съм голям късметлия с навигатор като Мишел Перин. Той и отборът ми помогнаха много за да си изясня картинката, колкото повече ми се изяснява толкова повече ми харесва.”

Какво бе чувството зад волана на мини-то по време на тестовете и колко трябваше да се промени твоят стил на каране?

„Разбира се, колата и терена са изцяло различни, но има неща които са доста близки също. WRC колата е по-прецизна, но не може да мине през места на които мини-то може. Колата е много здрава, по някога не се кара по пътища и сериозното наказание което тя поема не и се отразява никак. Скоростта не е проблем за мен, но да разбера лимита на колата в екстремно тежки условия все още ми предстои. Мога да кажа че, физически трябва да си доста по-подготвен от нормалните рали състезания, особенно в дългите етапи.”

Какви са ти целите за „Дакар” и „Баха Арагон”?

„ Общо взета всичко опира до опита. Дакар е много дълго състезание и дюните са изцяло различен свят. Затова да завърша състезание без големи проблеми ще бъде голям успех на Дакар за мен. Баха Арагон се доближава до ралитата, на които съм свикнал. Но да караш без записки в пътната книга не е лесно а и трябва да опозная колата още.”

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3277 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]