Мико Хейкила повежда в рали Унгария

Снимки: Red Bull Content Pool

Мико Хейкила / Кристиан Темомен (Toyota GR Yaris Rally2) водят в рали „Унгария“ след края на съботния ден. Финландското дуо обаче има аванс от едва 2,3 секунди пред Мартин Сеск и Ренарс Франчис, които също са зад волана на Toyota GR Yaris Rally2.

Сеск и Франчис водеха в класирането с аванс от 3,8 секунди преди старта на последния етап за деня. Екипажът на MRF Tyres обаче спука задна лява гума на своя GR Yaris, което позволи на Хейкила да си върне първата позиция въпреки проблемите с попъп клапана на своето турбо.

„Доволен съм, че успяхме да се справим добре с тези етапи. Проблемът с попъп клапана е доста глупаво нещо, което ни попречи. Изгубихме много време заради него. Въпреки това съм щастлив от това как се представяме, но за съжаление изгубихме 20 секунди поради този проблем“, коментира Мико Хейкила.

Битката между Сеск и Хейкила започна доста по-рано през деня, като до обедния сервиз Хейкила имаше аванс от 0,4 секунди пред пилота на MRF Tyres. Финландеца като цяло бе изненадан, че водеше в класирането, след като поради липса на миячна течност за чистачки не успя изчисти стъклото на своя GR Yaris, след преминаване през кална локва.

На трета позиция в генералното класиране след вчерашния ден се намира румънският екипаж на Симоне Темпестини и Серджио Иту (Škoda Fabia RS Rally2), които изостават с 4 секунди зад битката за първото място. Зад тях се намират Хейдън Падън и Джон Кенард на 5,7 секунди зад волана на своя Hyundai i20 N Rally2.

Победителят в квалификационния етап Мико Марчик затваря челната петица, бивайки пред Миклош Чомош, който изгуби няколко секунди във вчерашните следобедни минавания поради завъртане.

Матей Франчески успя да спечели първата отсечка за деня, но веднага след това той се обърна през таван. За щастие, французинът се добра до финала на отсечката със своята Škoda Fabia RS Rally2. Следобед той записа още две етапни обеди, като към момента се намира на седма позиция пред Ерик Кайс, който се оплака от проблеми със записките. Андреа Мабелини и шампионът за сезон 2023 в ERC3 Джон Армнстронг са девети и десети.

В JERC лидер е Макс Макрей с аванс от 35,2 секунди пред Кале Карлберг. Зад тях на трето място е Прул Вахер Яспар. Българският екипаж Александър Томов и Явор Брънков са шести в класирането.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]