Мико Хейкила води в рали Сиерас де Фафе

Снимки: FIA ERC

Мико Хейкила и Саму Валери (Skoda Fabia Rally2 evo) са лидерите в рали „Сиерас де Фафе“, след първия ден от надпреварата. На второ място се намират Мадс Остберг/Патрик Барт (Citroen C2 Rally2) на 4,2 секунди, докато на трето място са Хейдън Падън/Джон Кенард (Hyundai i20 N Rally2), които изостават с 17,2 секунди зад лидерите.

Националния рали шампион на Финландия Хейкила първоначално успя още във втората отсечка за деня да излезе начело, но по-късно той изпадна на второто място бивайки детрониран от Остберг. Следобед финландеца успя да спечели 7-мата отсечка, като се възползва и от спуканата гума на Брийн който също разполагаше с нужното темпо за да атакува челото.

Със сигурност деня бе изключително предизвикателен – коментира Хейкила след сутрешните минавания. – За мен най-трудната част е да намеря достатъчно сцепление в тези кални условия. Не съм бил в подобна ситуация до сега понеже във Финландия, когато вали макадамът не става кален.

Определено научаваме нещо ново. Темпото ни е ок и ние се намираме в борбата за победата.

Каращия с гуми на MRF Мадс Остберг успя да се възползва максимално от това, че стартира пръв по трасето. Той стартира деня, като пое лидерската позиция още в първата отсечка оставяйки зад себе си Падън и Зайс.

Междувременно победителя от квалификационния етап Крейг Брийн записа едва 17-то време благодарение най-вече на стартовата си позиция, която самия той си избра.

Условията в следващия втори етап за деня обаче бяха далеч по-сухи, което позволи на Брийн да навакса своето изоставане. Така той успя да се изкачи на четвъртата позиция благодарение на етапната си победа.

В SS4 Остберг отговори на Брийн, което му позволи да излезе отново на първо място. Той запази позицията и аванса си от 1,1 секунди пред втория Мико Хейкила и в SS5, който бе отменен поради проблеми със сигурността на трасето.

Следобедните минавания започнаха с атака на Брийн, който успя да излезе начело в класирането с аванс от 1,5 секунди пред Хейкила. Междувременно Остберг изпитваше проблеми с управлението на своя автомобил, като за капак на всичко той имаше проблеми и със странни миризми в купето. Това изпрати норвежеца на трето място.

В SS7 надеждата за шеста победа в кръг от ERC за Крейг Брийн приключи, след като той трябваше да спре в етапа за да смени спукана гума на своя Hyundai i20 N Rally2. Това позволи на финландския шампион Хейкила да излезе отново начело в класирането, въпреки оплакването си от проблеми с акумулатора на своя автомобил.

Зад завършилия вчера на трето място Хейдън Падън се намира Георг Линемае, който е следван от Мартин Сеск и Мико Марчик, който заваря челната шестица.

Последните два етапа за деня бяха също отменени. Причината за това е тежкия инцидент на Арминдо Араухо, който се намираше на десета позиция.

За съжаление Арминдо Араухо и Люис Рамало имаха инцидент в SS7 и те трябваше да отпаднат от надпреварата. Екипажът с автомобил Skoda Fabia Rally2 нямаха физически травми, но бяхме длъжни да ги транспортираме до болница за допълнителни прегледи„, се гласи в официално съобщение от страна на организаторите.

Битката за победата в рали „Сиерас де Фафе“ продължава и днес с последните 84 състезателни километра. Първия етап Luihas стартира от 09:30 ч. българско време. Последния пауър етап е предвиден да започне в 18:05 ч.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3001 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]