Мико Марчик с емоционална победа в рали Полша

FIA European Rally Championship 2022 Stop 4 - Rzeszow, Poland
Снимки: RedBull Content Pool

Мико Марчик и Симон Господарчик (Skoda Fabia Rally2 evo) записаха своята първа победа в европейския рали шампионат в домашното рали „Полша“.

Полското дуо, което завърши през миналата година на трето място в това рали, през сезон 2022 изцяло се фокусира върху участия в WRC2 категорията на световния рали шампионат. Специално за рали „Полша“ обаче те решиха да участват за да покажат на какво са способни за пореден път пред родна публика.

Както и се очакваше Марчик бе доста бърз спретвайки си изключително интересна битка с вече имащия две победи през този сезон Нил Соланс. За съжаление на феновете и Соланс битката между двамата приключи, след като i20 N Rally2 на испанеца получи повреда в хидравликата и трябваше да отпадне. Така Марчик завърши първия ден от ралито с аванс от 20,4 секунди пред най-близкия си съперник.

Днес заедно със своя навигатор имаха задачата просто да завършат, като същевременно се опитват да опазват своя аванс. Това обаче не се оказа лесна задача. В първия етап от следобедните минавания те напълниха радиатора на своя автомобил с изключително много прах и макадам, което вдигна драстично температурата на охладителната течност на тяхната Skoda. За щастие те успяха да овладеят ситуацията и въпреки, че изгубиха 7 секунди от аванса си те спечелиха състезанието с преднина от 10 секунди пред Том Кристенсон/Андреас Йохансон (Hyundai i20 R5).

„Не бе никак лесно – коментира Марчик. – Вчерашния ден премина добре за нас. Бяхме бързи и имахме късмет. Жалко е, че Нил (Соланс) не успя да достигне до финала на деня.

Днес определено бе тежък ден. Стартирахме добре, но започнах да мисля за контролирането на темпото докато Том (Крисенсон) ни настигаше. Почувствах се комфортно да натискам, но към финала на Миколайки Макс радиатора се напълни с чакъл. Извадихме късмет, ако бяхме продължили поне още един километър най-вероятно щяхме да останем без двигател, след като температурата на охладителната течност достигна 140 градуса.

Завършилия на второ място Том Кристенсон също е доста доволен от резултатът си. Въпреки, че се намираше опасно близо до челото шведът бе притискан почти през целия уикенд. Днес обаче той записа две етапни победи оставяйки Кен Торн на 8,1 секунди зад себе си. Естонеца от своя страна също направи страхотно каране днес оставяйки лидера в шампионат Ефрен Ярена на 16,6 секунди зад себе си.

Ярена започна рали „Полша“ като фаворит за победата. Съботния ден определено не се разви по начина по който искаше бивайки на 26,3 секунди от челото.

В неделя сутринта той имаше проблеми със свещите на своята Skoda Fabia Rally2 evo, но въпреки това той завърши успешно надпреварата на четвърта позиция. Проблемите за неговия сънародник Нил Соланс дойдоха повече от добре за Ярена, който увеличи аванса си в шампионата с още 24 точки.

Останалата част от класирането на рали „Полша“ е тотално окупирано от екипажи с Skoda. Симоне Темпестини затваря челната петица записвайки времена в челната тройка почти през целия уикенд, като също така спечели и пауър етапа. Румънската надежда завърши полското рали на едва 1,2 секунди зад Ярена въпреки спукана гума в предпоследния етап от състезанието.

Местната надежда Грегор Гризиби и Адриан Чветчук до последно се бореха за шестата позиция, но Чветчук спука гума в последния етап и изпадна на дванадесетата позиция. Така Фили Мареш наследява седмата позиция в първото си макадамово рали от три години насам.

Алберто Батистоли, Хавиер Парди и Норберт Хершиг затварят челната десетка.

Победител в ERC3 е Роберт Вирвес, който завърши рали „Полша“ на тринадесетата позиция в генералното класиране с аванс от над пет минути пред Каспар Касари.

Мартин Сескс записа поредна победа в ERC Open доминирайки през целия уикенд зад волана на своята Fabia Rally2 kit.

След рали „Полша“ европейския рали шампионат ще се отправи към рали „Лиепая“ (2-3 юли) за още едно високоскоростно макадамово рали.

Класиране сезон 2022 след рали „Полша“

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]