Миклош Ксомос повежда в рали Унгария

Миклош Ксомос и Виктор Бан (Škoda Fabia Rally2 evo) са първи в рали „Унгария“ – последния кръг от ERC за сезона – правейки впечатляващо представление през първия ден.

Миклош, известен и като „Микси“ в сервизния парк, започна атаката си още от първата отсечка. На 19,95-километровия етап „Ужуха – Нири“ той постигна с 6,2 секунди по-добро време от конкурентите си, изпреварвайки всички и заемайки първата позиция в класирането пред Мадс Остберг и Ференц Винче – националния рали шампион на Унгария за сезон 2023.

До обедния сервиз Ксомос вече разполагаше с преднина от 14,5 сеунди и три етапни победи от четири специални етапа.

„Денят мина фантастично, условията бяха наистина разнообразни. Продължаваме с плана си“, коментира Виктор Бан, навигаторът на Ксомос.

„Доволни сме, защото искахме да сме най-бързи в сутрешните етапи и да изградим аванс пред другите. Допуснахме една грешка затова се налага да контролирам Микси в почти всеки етап. Колата беше перфектна, искаме да изразим благодарността си към екипа.“

След първия следобеден етап унгареца увеличи аванса си на 20,6 секунди пред втория Мадс Остберг. Норвежеца отговори на темпото му в предпоследната отсечка за деня, но Ксомос бе недостижим и след последния етап „Аранйосиволи 2“ преднината му се увеличи на 22,6 секунди.

Денят на Мадс Остберг започна с неприятност, като удари камък, повреждайки своя Citroen C3 Rally2. На щастие, повредите не бяха фатални, но бяха достатъчни, за да позволят на Ксомос да поеме първата позиция. Това доведе до интригуваща битка за второто място между Остберг и Винче. Двамата се състезаваха с близки времена през целия ден, но в предпоследния етап Остберг постигна преднина от 10,2 секунди.

Ерик Кайс с навигатор Игор Бачигал изгубиха своето разговорно още в първата отсечка за деня и на дуото му се наложи да се навигира с ръце. Въпреки този проблем те се намират на четвърта позиция в генералното класиране.

Победителя от квалификационния етап и супер специалния Мико Марчик се намираше на пета позиция, но в последната отсечка за деня се обърна през таван на 10,1 километра от старта. Двамата със Симон Господарчик са невредими. Така Мартинш Сеск наследи петото място пред Йоан Бонато, който от своя страна излетя от трасето губейки ценно време.

Адам Веленчей, Фригес Туран, Адрас Хадик и Габор Немет затварят челната десетка в класирането.

Известния тургин пилот Норберт Мишелиз се намираше на 11-та позция, но изпадна назад в класирането понеже му се наложи да сменя гума в SS7.

Матьо Франчесчи, Ефрен Ярена и Филип Мареш имаха проблеми със спукани гуми. Франчесчи му се наложи на два пъти да сменя гуми, докато Ярена и Мареш трябваше да спрат след 9-тия километър на SS3 за да сменят предна дясна гума. Филип Ален също бе забавен от проблеми с гумите в SS3 и SS7.

В JERC Норберт Майор води в класирането с аванс от 9,1 секунди пред Роберто Дарпа. Марк Скуля е трети с изоставане от над минута и половина.

Последният кръг от календара на ERC ще приключи днес с четири специални етапа и обща състезателна дължина от 59,29 километра.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]