Микелсен победи Сордо в епична битка на Азорските острови

Снимки: FIAERC

Лидера в европейския рали шампионат Андреас Микелсен (Skoda Fabia Rally2 evo) направи всичко нужно в най-правилния момент спечелвайки 55-тото издание на рали „Азорски острови“.

Зад волана на своята Fabia Rally2 evo поддържана от българските механици на Toksport WRT Микелсен не започна по очаквания за него начин намирайки се на пета позиция след първите два специални етапа. Той успя да се изкачи в класирането стартирайки в последния ден от ралито с изоставане от едва 4 секунди зад лидера и дебютант в рали „Азорски острови“ Дани Сордо (Hyundai i20 R5).

Съботната битка между двамата бивши съотборници в световния рали шампионат започна с атака на Микелсен, който оглави класирането с аванс от 1,9 секунди след първите два етапа. В иконичния етап Sete Cidades Сордо бе недостижим намалявайки изоставането си спрямо норвежеца на 0,1 секунди. До обедния сервиз испанеца, който кара за индийския производител MRF Tyres, пое челото с преднина от 0,5 секунди.

В следобедните минавания чисто новия комплект от макадамовите гуми на MRF предаде Сордо, което позволи на Микелсен да доминира записвайки три етапни победи и да спечели ралито с аванс от 14,8 секунди.

„Имахме добър аванс спрямо Дани и се опитах да карам умно в последния етап – коментира Микелсен чийто аванс в ERC шампионата е вече увеличен с 34 точки. – Успяхме да изпъкнем в последните два етапа, въпреки че можеше да намаля темпото в Sete Cidades. Играхме разумно, Елиът свърши добра работа и аз самия съм доволен от себе си. Конкуренцията бе интересна и съревнованието с Дани бе забавно.“

На трето място в генералното класиране завърши Ефрен Ярена (Skoda Fabia Rally2 evo), който наследи позицията си от местния ас Рикардо Моура (Skoda Fabia Rally2 evo). Десеткратния победител в рали „Азорски острови“ се обърна и задна лява гума на неговия автомобил изскочи от джантата в последния етап от състезанието.

„Направих глупава грешка в един много остър завой. Влязох прекалено вътре и нещата се развиха по този начин“, разясни Моура. Португалеца завърши надпреварата на четвърто място с изоставане от 3,2 секунди зад Ярена.

Челната петица в тазгодишното издание на рали „Азорски острови“ се затваря от намиращия се на трета позиция в шампионата Мико Марчик (Skoda Fabia Rally2 evo). Умберто Скандола (Hyundai i20 R5) достигна до финала с изоставане от 58 секунди зад поляка записвайки най-добрия си резултат в кръг от ERC.

След като записа важни точки в рали шампионата на Азорските острови в петък Луис Рего (Skoda Fabia Rally2 evo) достигна до финала на състезанието на седма позиция пред мексиканеца и дебютант в ERC Бенито Гера (Skoda Fabia Rally2 evo). Лидера в националния шампионат на острова Рафаел Ботело (Skoda Fabia R5) и победителя в ERC2 Хавиер Пардо (Suzuki Swift R4LLY S) затварят челната десетка.

По драматичен начин продължи и втория ден от рали „Азорски острови“ за Алексей Люкянук. Още в първия етап за деня руската ракета спука две гуми, което го извади от състезанието поради това, че той бе взел със себе си само една единствена резервна.

„Две от гумите ни спаднаха – разясни Люкянук, който доста сериозно започна да изостава в битката за титлата. – Усетихме едната в средата на етапа и решихме да спрем и да я сменим. Към момента не бяхме в настроение защото нямаше как да се борим за каквито и да са точки днес именно и заради това не натисках в останалата част от етапа.

„Към края му имах подозрението, че спукахме още една гума и на финала стана ясно, че дори сме спукали цели две. Планът ни бе днес да натискаме и именно заради това сложихме само една гума.“

Следващия кръг от европейския рали шампионат е макадамовото рали „Фафе“ (1-3 октомври).

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]