Микелсен за пореден път задава темпото в Австралия

Андреас Микелсен

Андреас Микелсен и навигаторът му Андрес Яегер за поредна година покават невероятна скорост в австралийското макадамово рали доминирайки в първият ден от състезанието.

Пилотът на Хюндай спечели пет от осем специални етапа повеждайки в класирането с аванс от 20.1 секунди спрямо своите съперници, взимайки максимума от деветата си стартова позиция.

„Денят бе невероятен, вече се чувствам у дома с тази кола – коментира Микелсен, чието участие е трето през този сезон зад волана на i20 WRC.- Карахме по изчистени етапи, без никакви грешки и разполагаме с добър аванс за утрешният ден.“

На второ място завърши още един екипаж на Хюндай в лицето на Тиери Ньовил и Николас Жилсул, които са на път да затвърдят втората си позиция в шампионата при пилотите. Номер едно екипажът на корейците имаше проблеми със сцеплението при сутрешните минавания, но до края на деня успя да излезе на втора позиция, взимайки етапната победа в последният етап и излизайки пред Крис Мийк с аванс от 0.7 секунди.

Крис Мийк на рали Австралия

Крис Мийк и Пол Найджъл също се възползваха максимално от добрата си стартова позиция, но по традиция екипажът почти не излетя от трасето при сутрешното минаване през SS Sherwood.

„Бяхме с прекалено висока скорост за един завой – разяснява Мийк. – Излязохме от пътя и се забихме в храсталаците. Трябваше да спра и да дам назад.“

Пилотът на Тойота Яри-Мати Латвала и навигаторът му Мика Антила, завършиха денят си с изоставане от 9.1 секунди зад Мийк/Найджъл. Като почти всички екипажи и те имаха сериозни проблеми със задният дифузьор, който буквално се раздроби. По-късно при следобедните минавания финландецът спука своето предно стъкло при опасно разминаване със стълб.

Снимка на автомобила на От Танак след финала на един от петъчните етапи

Крейг Брийн и Скот Мартин се намираха на трета позиция със своят C3 WRC, но проблеми с гумите ги изпратиха на пета-та позиция и с изоставане от 0.9 секунди спрямо Латвала/Антила. Зад тях на шеста позиция е екипажът на От Танак и Мартин Ярвеоя. Дуото на М-Спорт имаше много сериозни проблеми с държането на автомобилът им, след като и техният заден дифузьор се повреди. Хейдън Падън и Себ Маршал са седми с изостване от 5.2 секунди спрямо Танак/Ярвеоя.

Стартиращият пръв по етапите Себастиен Ожие определено имаше доста тежката задача да чисти етапите. За капак на всичко французина имаше бъг в електрониката на своята скоростна кутия и трябваше да сменя скорости без падълшифта почти през целият ден. Това му донесе осмата позиция и пасив от 47.9 секунди спрямо лидерите.Челната десетка в първият ден от ралито се затваря от Стефан Лефевр и Елфин Еванс.

Съботният ден започва тази вечер от 22:18 часът (българско време) с най-дългият етап от ралито Nambucca, със свойте 48 километра.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]