Микелсен води в рали Унгария, Люкянук с наказание

00-Andreas-Mikkelsen
Снимки: FIAERC

Андреас Микелсен и Ола Флоене (Skoda Fabia Rally2) водят след първия същински ден от рали „Унгария“. В едва първото си участие на асфалтовата надпревара норвежкото дуо достигна до сервизният парк с аванс от 23,6 секунди.

Бившия пилот на Volkswagen Motorsport от световния рали шампионат започна с доста сериозен щурм на първата позиция още от първата отсечка за деня. Изборът му на гуми за сутрешните минавания го поставиха в по-лоша позиция в отсечката Újhuta – Bózsva 1, като едва 4,5 секунди не му достигнаха да вземе етапната победа още в SS2. Въпреки това той излезе начело на генералното класиране са аванс от едва 0,3 секунди пред Алексей Люкянук (Citroen C3 R5).

До обедния сервиз двамата си дишаха зад вратовете правейки ни свидетели на една доста сериозна битка, като през цялото време Люкянук атакуваше, а Микелсен се защитаваше доста умело. Така преди обедния сервиз разликата между двамата бе от 5,1 секунди в полза на норвежецът.

„Беше добър ден за нас – коментира Микелсен. – Караме на ръба и имаме добър аванс за неделя. Не може да искаме повече от това. Едно е да тествам с Pirelli, но е съвсем друго да участвам в състезание. Обичам този спорт и харесвам да се предизвиквам.“

Въпреки добрата си позиция за атака на следобедните етапи навигаторът на Люкянук Димитрий Еремеев направи грешка още преди старта на първата следобедна отсечка, изгубвайки всичките им шансове за добро класиране. Причината за това е наказание от 5 минути за влизането с 5 минути по-рано в контролната зона преди старта на SS6.

Тази грешка на руснака позволи на Крейг Брийн (Hyundai i20 R5), който се намираше на едва 9,9 секунди от него, да се качи на втората позиция в генералното класиране. Така битката за челото бе между Брийн и Микелсен през следобедните минавания.

Въпреки двете си етапни победи Брийн не успя да удържи на темпото на Микелсен и в края на деня разликата между двамата е от 23,6 секунди.

„Да се кача на подиума с гумите на MRF е много важен резултат за екипа, който работи доста усилено – заяви Брийн. – Доста е невероятно, че успяхме да запишен етапни победи след толкова малко състезателни километри с тези гуми.“

На трето място в генералното класиране и на 57,7 секунди зад Крейг Брийн се намира Грегор Мунстер с навигатор Люйс Лука (Hyundai i20 R5). Мунстер отбеляза, че в SS8 е преживял „най-трудния момент в животът си“, което допълнително потвърди трудността на рали „Унгария“ и през тази година. Норберт Херчиг (Volkswagen Polo GTI R5) и Ефрен Ярена затварят челната петица, като разликата между Мунстер и Ярена в ERC1 Junior е от 51,8 секунди в полза на люксембуреца.

Съотборника на Брийн в MRF Емил Линдхолм (Skoda Fabia Rally2) се намираше през целия ден в челната петица, но излитане в последната отсечка за деня изпари всичките му шансове за добро представяне.

Младия Оливър Солберг (Skoda Fabia Rally2)  започна деня с доста добро темпо борейки се с Крейг Брийн за третата позиция. Грешен избор на гуми и лека липса на увереност не позволиха на сина на Петер Солберг да атакува подобаващо Брийн. В следобедните минавания той спука на два пъти гума, което го изпрати на далечната девета позиция зад Мариян Гриебел (Citroen C3 R5),Ники Майер-Мелхоф (Ford Fiesta Rally2) и Калум Девайн (Hyundai i20 R5).

В утрешния ден пред екипажите са седем специални етапа, като първата отсечка за деня стартира от 09:33 българско време. Как да гледате случващото се на живо можете да научите от тук.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3002 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]