Мийк поема контролът над рали „Мексико“ след един изключително тежък ден

Крис Мийк и Пол Найджъл поеха щафетата и поведоха в рали „Мексико“. Дуото на Ситроен направи невероятно каране, като в края на деня водят с 20.9 секунди пред Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия.

Първият истински ден от рали „Мексико“ не за почна никак добре за организаторите и участниците в надпреварата. Причината е закъснението от 6 часа на камионите превозващи „бегачките“, което принуди организаторите да отменят първите два етапа за деня. Така изключително ключови километри бяха отменени и състезанието трябваше да започне с второто минаване през чудовищният 54.90 километров етап „Ел Чоколате“.

54 километровата отсечка се оказа един истински ад за новата генерация WRC автомобили. Почти всеки един от тях пристигна на финала с прегрял двигател.  Само и единствено Крис Мийк, който записа и етапната победа в „Ел Чоколате 2“, нямаше сериозни проблеми с автомобилът си. В следващият етап „Лас Минас 2“ Мийк се завъртя губейки 8 секунди, но не и лидерската позиция, като до края на деня успя да задържи преднината си.

„Всичко мина добре за нас- коментира Крис Мийк. – Със сигурност разполагахме с много добра стартова позиция, но трябваше да се възползваме максимално от нея. Не съм натискал прекалено здраво, защото основната ми цел не е победата. Единствено съжалявам за малката ми грешка в СЕ5, която ни струва 8-9 секунди.“

Себастиен Ожие реши да заложи на сигурен избор на гуми, но проблеми с високата температура на двигателя не му позволиха да запише добро време в „Ел Чоколате 2“. Така двамата с Жулиен Инграсия завършиха деня на втора позиция в генералното класиране.

C6nDy4hWcAA1Qyu

Хейдън Падън и Джон Кенард бяха най-добре представящият се екипаж на Хюндай, като двамата се намираха на трета позиция. Кивито също изпитваше проблеми с прегряването, но най-сериозният момент за него бе загубата на около 90 секунди след неидентифицирани проблеми с i20 WRC в 1.09 километровият градски етап. Това го изпрати директно на седма позиция в генералното класиране.

На трето място в генералното класиране завършиха Тиери Ньовил и Никлас Жилсул. Белгиецът също имаше проблеми с прегряването, но това не му попречи да запише етапната победа в „Лас Минас 2“. Така в края на деня Ньовил и Жилсул изостават с почти минута зад Мийк/Найджъл. Техните съотборници Дани Сордо и Марк Мартин завършиха на петнадесета позиция.

17192609_731216520383027_838482539702858030_o

Юхо Ханинен и Кай Линдстрьом завършиха деня на четвърта позиция и за сега са водещият екипаж на Тойота. Техните съотборници Яри-Мати Латвала/Мика Антила трябваше да карат в режим на преход в етапът „Ел Чоколате 2“ поради проблеми с прегряването на двигателя и един от диференциалите, за капак на всичко екипажа остана и без спирачки. За тяхна радост те успяха да стигнат до финала на деня без повече драми завършвайки на осма позиция в генералното.

От Танак и Мартин Ярвеоя ги сполетя подобна на Латвала участ, но въпреки това успяха да достигнат до края на деня на пета позиция в генералното класиране. Стефан Лефевр също имаше проблеми с прегряването, като в края на деня младият французин завърши на шеста позиция.

В WRC2 лидер е Понтус Тидеман, който води пред Ерик Камили с актив от 35.4 секунди. Трети е Бенито Гера, който имаше проблеми в последният етап за деня.

 

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]