Мийк поведе в Испания, драма в лагера на Хюндай

Крис Мийк и Пол Найджъл са новите лидери на рали „Каталуня“ след вторият и изключително решаващ ден с аванс от 13 секунди пред Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия, които от своя страна са на една крачка от титлата, след като Тиери Ньовил/Николас Жилсул имаха сериозни проблеми.

Мийк, който през този сезон записа само една победа в Мексико през март, хвана своите съперници неподготвени при смяната на настилките на асфалт. Пилотът на Ситроен започна деня с етапна победа, като така се изкачи от трета на първа позиция в генералното класиране. Така в следващите шест етапа Мийк само и единствено контролираше темпото си, докато неговите съперници се бореха изключително силно за оставащите две позиции на подиума.

„Тази сутрин успяхме да изненадаме всички – коментира Мийк вчерашното си представяне. – Следобедните ни минавания преминаха изцяло в опити да не направим нещо глупаво. Знаех, че когато приключим с макадама трябваше да ги притисна от рано, защото е трудно да изградиш отново увереността си на асфалт от толкова рано.“

Ожие,Ньовил,Танак и Сордо си разменяха позициите в почти всеки един вчерашен етап борейки се за второто място, като в крайна сметка битката се реши от 1.5 секунди в полза на Ожие, които изпревари съотборникът си От Танак.

Въпреки добрата си позиция денят на естонеца не мина никак гладко, след като бе принуден да смени скоростната кутия на неговият автомобил с тази настроена за макадам. В предпоследният етап за деня той отнесе един бетонов блок, но за щастие щетите по автомобила не бяха сериозни подпомагайки му да достигне до финала на съботният ден.

Последиците по автомобила на Ньовил

Тиери Ньовил, който се намираше на шеста позиция в генералното, имаше проблеми с недозавиване с неговият i20 WRC в сутрешните минавания, но истинският му проблем дойде, след като хидравличната система спря да работи. Така той се принуди да отстрани проблемите в прехода. След ремонта неговият автомобил е отказал да запали и след като е успял да го подкара в един завой от прехода е ударил задницата на автомобила причинявайки и сериозни щети. Това му коства 3 минути закъснение за старт, като така белгиецът получи 30 секунди наказание оставяйки на пета позиция с 53 секунди спрямо лидерите.

Определено вчерашният ден бе черен за Хюндай. Най-вече след като Дани Сордо и Андреас Микелсен удариха буквално един и същ камък, който по-рано бе ударен от От Танак. Сордо отпадна поради счупено управление, а Микелсен строши окачването на неговият i20 WRC. За съжаление норвежецът се справяше изключително добре, като дори водеше в класирането след петъчният ден, но определено не успя да покаже същата скорост както и на макадама. Така Микелсен завърши съботният ден на 24-та позиция в генералното.

Юхо Ханинен успя да запише две етапни победи за Тойота изкачвайки се от осма на четвърта позиция в генералното.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]