Мийк взе победата в Испания, М-Спорт технически са шампиони за 2017-та

Крис Мийк и Пол Найджъл записаха така дългоочакваната втора победа през този сезон на рали „Каталуня“. Екипажът на Ситроен успя да преодолее изключително тежки битки и в крайна сметка излязоха начело с аванс от 28 секунди спрямо преследвачите им.

Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия завършиха на втора позиция в испанското рали, като това ги доближава още повече до заветната пета поредна титла в WRC. Зад Ожие на 5 секунди завърши От Танак и неговият навигатор Райго Молдер, които до последно създаваха проблеми на своят съотборник и за сега все още са с шансове за спечелване на титлата. Най-големият фаворит за титлата освен Ожие – Тиери Ньовил за съжаление отпадна още в сутрешните неделни минавания поради счупено окачване. Така Ожие има реални шансове да запише поредната си титла на рали „Уелс“ в края на този месец.

С представянето си в Испания дуото на М-Спорт затвърди титлата на базираният в Кумбрия отбор, които още от 2007 очаква да се завърне на пиедестала. На рали „Уелс“ двата екипажа просто трябва да завършат състезанието без значение на коя позиция за да бъде официална титлата при конструкторите на М-Спорт.

Силното темпо на Мийк в първият макадамов ден от ралито постави основите за неговата победа. Благодарение на силна и изненадваща ранна атака пилотът на Ситроен успя да увеличи авансът си в събота, като само контролираше темпото си. В неделя Мийк записа пет от шест етапни победи.

„Не е важно колко пъти си събарян на земята, а колко пъти се изправяш и се бориш – заяви Мийк след края на ралито. – Това е специална победа. Помня как се разхождах по тези трасета преди 20 години за да гледам Колин Макрей през 1997 с неговото Субару. Тогава още не съм си мечтал, че ще карам рали кола тук на това рали.“

Най-близкият преследвач на Ожие  в крайна сметка е От Танак, които изпреварва Тиери Ньовил в класирането на шампионата. Естонецът определено можеше да се справи по-добре, ако не трябваше да разчита на изчислената за макадам скоростна кутия и в асфалтовите отсечки.

Юхо Ханинен отново изненада с постоянство и завърши на четвърта позиция с изоставане от 21 секунди спрямо Танак. Мадс Остберг и Стефан Лефевр затварят челната шестица.

Победителят в WRC2 Тимо Сунинен влиза в челната осмица. В WRC2 на второ място завърши Ян Копецки с изоставане от 31.8 секунди спрямо Сунинен, докато Оле Кристиан Вейби затваря тройката с изоставане от 10.3 секунди спрямо Копецки.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2981 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]