Местната звезда Мико Марчик води в Полша след драма за Соланс

FIA European Rally Championship 2022 Stop 4 - Rzeszow, Poland
Снимки: RedBullContentPool

Мико Марчик и Симон Господарчик (Skoda Fabia Rally2 evo) са лидери в рали „Полша“. Полското дуо завърши първия същински ден от състезанието с аванс от 20,4 секунди пред Том Кристерсон/Андреас Йохансон (Hyunda i20 R5), докато водачите през почти целия ден Нил Соланс/Марк Марти не отпаднаха след повреда в кормилната уредба.

Марчик и Соланс бяха в изцяло собствена лига още от началото на днешния ден. Двамата си разменяха секунди през целите сутрешни минавания, докато испанеца не неправи много сериозна атака в последната отсечка преди обедния сервиз повеждайки в класирането с 4,6 секунди.

Следобед битката между двамата продължи с още 0,8 секунди в полза на испанеца. При второто минаване през етапа Wieliczki Соланс заби своя i20 Rally2 в канавката, след като воланът му стана неизползваем.

След тази случка Марчик остана сам в челото без никакви шансове за неговите преследвачи да го достигнат.

Казано честно съм доволен – коментира Марчик, който въпреки отпадането на Соланс напълно заслужено се намира на първата позиция. – Деня бе много тежък за нас и това рали определено се превърна в нещо специално за мен защото направих още една крачка в моето развитие.

„Днес освен, че карахме по познати за нас етапи преминахме и през нови, които определено ни допаднаха. Ние сме тук и съм доволен от този резултат. Не е приятно, че Нил (Соланс) не е тук, но това е част от играта. Утре ни предстои дълъг ден, но аз съм в добра форма и ще се справим.“

Съотборника на Соланс в KOWAX Racing Том Кристенсон не успя да притесни водачите, но определено се справи доста добре днес зад волана на първата генерация на i20 R5. Неговата позиция обаче е застрашена след като Кен Торн (Ford Fiesta Rally2) е на едва 5,6 секунди зад него. Торн от своя страна успя да се изкачи на третата позиция, след като прескочи в последния етап Ефрен Ярена. Разликата между двамата е от едва 0,3 секунди, което вещае една повече от интересна битка за третото място утре.

Румънската надежда Симоне Темпестини е на едва 5 секунди зад лидера в шампионата Ярена затваряйки челната петица.

Адриан Чвиетчук е шести с аванс от 9,1 секунди пред Грегор Гризиб. Филип Мареш и Алберто Батистоли са осми и девети, като след тях на десета позиция се намира Хавиер Пардо, който получи 50 секунди наказание породени от проблеми с двигателя на своята Skoda Fabia Rally2 evo.

Лидера в ERC3 Роберт Виврес е единадесети със своята Fiesta Rally3 пред Мартин Сескс, който води в ERC Open.

Симоне Кампедели изпадна назад в класирането след като прекара цели 20 минути в канавката, а неговия съотборник Норберт Хершиг също е извън челната десетка след като получи наказание от 1 минута поради преждевременно влизане в стартова зона.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]