Матон за тактиката на Ситроен в рали „Монте Карло”

5761_matton-port-arg-2015_111_592x333

Шефът на Ситроен Рейсинг Ив Матон планира две различни стратегии за своите пилоти Крис Мийк и Стефан Лефевр  за предстоящото рали „Монте Карло”, с което тази седмица стартира новият сезон в световния рали шампионат.

След повече от година тестове и разработване на новото оръжие на Ситроен за сезон 2017 – C3 WRC, Матон е решил да се възползва максимално от опита на Мийк и Лефевр за легендарната надпревара.

„Нашите екипажи ще подходят по два различни начина към състезанието – коментира Матон. – Крис показа през миналата година, че може да печели състезания. Но разбира се, трябва да трябва да направим разлика между представянето по време на тестове и битката в реални условия.

„Ще трябва да сме малко по-консервативни в началото на състезанието, за да видим как се справя конкуренцията и после да се фокусираме върху представянето си до края на ралито.”

През 2016 Лефевр записа най-доброто си класиране на рали „Монте Карло”, като завърши на пета позиция, но сега Матон предвижда една по-консервативна стратегия за 24-годишния французин.

„Стратегията за Стефан ще бъде различна от тази на Мийк. Ние искаме да го изградим като пилот до ниво да може да печели състезания. Но преди това пред него има един период, в който трябва да се учи, особено що се отнася до състезанията през първата част от сезона.

„Стефан трябва да се цели в зоната на точките и да завършва състезания. За „Монте Карло“ разполагаме със само две коли, което означава че нямаме трета опция за подсигуряване в борбата за точките при конструкторите.”

Третият официален пилот на Ситроен – Крейг Брийн, ще седне зад волана на DS3 WRC от миналата година, като няма да има право да се бори за точки в шампионата при конструкторите, но ще може да запише такива при пилотите.

Естествено, стратегията на Крис Мийк ще е най-семпла, но и най-трудна за осъществяване – той ще трябва да се бори за победата и да води атаката на Citroen.

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3300 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]