Матияс Екстрьом с шанс за участие с Audi Quattro в WRC2

040321_EKS-AudiQuattro-2021_003_e74e6_frz_1400x788
снимки: wrc.com

Има доста сериона възможност да видим едно неофициално завръщане на Audi в световния рали шампионат. Главния виновник за това е световния рали крос шампион и пилот от DTM именно за немския производител Матияс Екстрьом.

Той и неговия нов екип на име „EKS JC“ разработват специален кит отговарящ на Rally2 хомологацията на ФИА на базата на моделът Quattro A1. Според новите правила на ФИА Екстрьом и компания имат правото да участват с този автомобил в WRC2 и WRC3 категориите на световния рали шампионат.

„Когато новата генерация на Audi A1 бе представена ние знаехме, че ще трябва да създадем нещо с нея – разяснява Екстрьом, който разработва автомобили съвместно с южноафриканската компания Rally Technic спазвайки всички изисквания на ФИА. – И от както всички занят за моята страт по ралитата, доста бързо стана ясно, че ще правим рали кола.

„Колата е готова. Останаха само работата по настройките. Имаме нужда да натрупаме още тестови километри и да съберем още данни за автомобила. Нямаме конкретна дата за представянето на проекта, но може да кажем, че колата ще се състезава в периода около пролетта и лятото.

„За сега колата е единствено за наша употреба, но когато бъдем достатъчно доволни от представянето и, напълно ще я предложим под наем или продадем на други отбори.“

Quattro A1 е със задвижване на четирите колела, като е снабден с 1,6 литров турбиниран двигател с мощност от 263 к.с. Скоростната кутия е петстепенна секвенциала.

„Шампионът от JWRC Емил Берквист ще бъде нашия тестови пилот и съвсем скоро ще започнем с подготовката. Също така смятаме да участваме в местни и международни ралита още през този сезон“, разясни Йоел Кристоферсон тим мениджър на „EKS JC“.

Според техническият директор на проекта Крис Коертсий Rally2 кита предлага уникален баланс между цена и представяне за състезателите.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]