Матиас Екстрьом с победа в World RX на домашна почва

click

Шведът Матиас Екстрьом се превърна в петият победител на кръг от световния шампионат по раликрос през тази година, след едно изключително драматаично състезание. Първоначално победител бе Тими Хансен, но стюардите го наказаха с една позиция заради избутване на Матиас Екстрьом на финала. В следствие от това наказание Хансен е втори, а третата позиция е за Андреас Бакеруд зад волана на Ford Fiestа World RX.

Над 40 000 души присъстваха на тазгодишното издание на шведският кръг, с 5 000 повече от миналата година. Лидерът в шампионата и настоящ световен шампион Петер Солберг, заби своят автомобил в чакъла счупвайки своето управление в последната обиколка на финалното състезание. Въпреки лошият си късмет, Солберг продължава да води в класирането при пилотите с преднина от 44 точки пред втория Йохан Кристоферсон.

click2„ Доволен съм за мойте хора и мен, тази победа ни е повече от заслужена,” потвърди Екстрьом, който за втора поредна година побеждава на шведското трасе. „ Нямам никакви лоши чувства към Тими, той си заслужи втората позиция. Той направи много смело гмуркане в завоя, но всички трябва да играем по правилата на World RX. Почувствах се все едно съм откраднал победата, но съм облекчен че, стюардите са взели това решение – това задава нивото на което трябва да се състезаваме. Доволен съм много от колата, но разбира се да победиш на домашна почва си е невероятно.”

Тими Хансен разбирателно е разочарован след решението на стюардите, но пилотът на Peugeot-Hansen остана с позитивна настройка. „ Беше доста успорвано решени,” обясни 22 годишният съотборник на Дави Жене, който завърши на осмо място зад волана на втората кола. „Видях пролука в последният завой след скока, въобще не се поколебах и се гмурнах в нея. Не осъзнах че, съм притиснал Матиас. Имаше страничен контакт, но това е раликрос, ако питате мен. Аз все още смятам че, съм спечелил пред домашната ми публика и съм преминал през финиша първи.”

Третото място е за Андреас Бакеруд, който записа своето първо качване на подиума за тази година. „ Измина известно време от както се качих последно на подиума така че, усещането е страхотно,” заяви Бакеруд, който разполагаше със сериозна подкрепа от норвежките си фенове на трасето в Швеция. „ Това е третият ми подиум на това трасе, чувството да се качиш на стълбичката тук е изключително, особенно сред толкова приятели. Колата ми изгуби мощност на финала, но моят съгледвач ми каза да натискам и това е което направих! Гладен съм за победи, това ще е целта ми за Канада през втората половина на сезона.”

click3

Пилотът на Marklund Motorsport Топи Хейкинен завърши на четвърта позиция, след едно доста израстнало представяне. Латвиецът Рейнис Нитис затвори челната петица, взимайки важни отчки за отборът на Ford Olsbergs MSE, които водят в шампионата с 17 точки пред вторите Team Peugeot-Hansen. Отборът домакин Volkswagen Sweden не извади късмет, след като Йохан Кристоферсон спука гума на полуфинала. Лидерът в европейският шампионат Оле Кристиан Вейби показа добро темпо, но завърши на девета позиция пред Ерик Фарен. Британецът Лиам Доран завърши на единадесетата позиция поради проблем с двигателя на своят Citroen.

В S1600 латвиецът Янис Бауманис увеличи своята преднина в шампионата пред унгарецът Кристиан Сабо. Втори завърши руснакът Никита Милоша пред норвежецът Магнус Бергробренде. Фредрик Салстен взе победата в клас туринг и поведе в класирането при колите със задно задвижване. Той е на 17 точки пред шведът Магда Андерсон, който завърши на третата позиция тук.

При RX Lites Томас Бринестон взе победата във второто си състезание зад волана на такъв тип автомобили. Бринестон завърши с преднина от една секунда пред Кевин Хансен. Третото място е за Кевин Ериксон.

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3314 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]