Матиас Екстрьом спечели титлата в World RX

press%2f2016_11_ger_heikkinen_%28201%29

Шведът Матиас Екстрьом взе световната рали крос титла, след като успя да събере достатъчно точки във вчерашното състезание в Германия.

Пилотът на Olsbergs MSE Кевин Ериксон спечели германското състезание, записвайки своята първа победа в кариерата си. Петер Солберг завърши на втора позиция, а сънародникът му Андреас Бакеруд на трета.

Карайки за своят собствен отбор, Екстрьом завърши на пета позиция през уикенда и вече е с 30 точки пред миналогодишният шампион Петер Солберг. Дори Екстрьом да не присъства в последният кръг в Аржентина, а Солберг запише максималният брой точки, норвежецът няма да успее да запише поредна световна титла.

„Това може би е най-добрият ден в моята моторспорт кариера- заяви Екстрьом. Имам чувството че, преминава ток през тялото ми.

Винаги съм си мечтал да присъствам на церемонията по награждаването на ФИА. Тази титла е едно голямо усилие за моят отбор, и семейството ми. Също така съм задължен и на моите шефове от Ауди, които ми разрешиха да участвам в Естеринг за да увелича шансовете ми за титлата.“

press%2f2016_11_ger_eriksson_%28303%29
Вчерашната надпревара бе спечелена от шведът Кевин Ериксон, който стартира от втора редица на финалната надпревара. Солберг бе най-бърз в първият завой, но Ериксон изненада своите конкуренти излизайки на чело.

„Нямам думи- обясни Ериксон, който се превръща в седмият различен победител през този сезон. „Видях Петер да повежда на старта и моят план бе да стоя зад него. После видях възможността да го изпреваря и го направих.“

Завършилият на втора позиция Петер Солберг пръв поздрави Ериксон за дебютната му победа. „ Много съм впечатлени от Кевин. Той спечели националният шведски шампионат през миналата седмица, а сега триумфира и тук.

„Казано честно съм тъжен че, шампионатът приключи за мен. Борих се през целият сезон за трета световна титла. Искам да благодаря на всички които работиха по колата, както и на моето семейство. Смятам че, Матиас си е заслужил титлата.“

press%2f2016_11_ger_atmosphere_%28222%29

Адреас Бакеруд, Кевин Хансен и Йохан Кристоферсон затварят челната петица. Кристоферсон пристигна в Германия с математически шансове за оспорване на титлата, но спукана гума на финала му попречи за по-добро класиране.

Шестата позиция е за съотборникът на Екстрьом, Топи Хейкинен. Точките които спечелиха за EKS подпомогнаха отборът в битката за титлата при конструкторите, разликата им с Team Peugeot-Hansen е от 17 точки преди последният кръг от шампионата.

Американецът Танер Фауст не успя да се класира за полуфиналите след проблеми с автомобила в събота. Себастиан Льоб не успя да премина полуфиналите и е на осма позиция в генералното класиране на състезанието.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]