Мартин Холмс:Dmack са тук за да останат!

Автор:Мартин Холмс

Когато производителят на гуми DMack пристигна в Световният рали шампионат през 2011-та, идеята за влизането на Китайски гуми в каймакът на доста изключителен спорт, изглеждаше пресилено. Изглеждаше сякаш това ще бъде една доста добра еднодневна идея. Три години по-късно, те все още са тук предлагайки конкурентна алтернатива на Michelin, за автомобили с задвижване на четирите колела.

Андрю Милнс

Анди Милнс, е взимал дългогодишно различни длъжности във WRC, а сега е координаторът на DMack за световният шампионат. Той потвърди, че 2013-та бе още една доста продуктивна година за компанията, като за последно се доказаха на рали Уелс. Като с техни гуми бяха екипажите взели второ, трето, четвърто и пето-то места във WRC2, като два от тях бяха и в челната десетка на генералното класиране.

Анди Милнс: 2013-та, бе стъпка напред за това което правим през последните две години във WRC. Това е нашият трети пълен сезон. Ние сме тук за да развиваме състезателни гуми, по-начин по който ще задоволим нашите клиенти състезатели и потребителите на нормални гуми. Тази година, разполагахме с нови гуми за макадам и продължаваме да развиваме гумите за асфалт, за следващият сезон. Също така вече сме разработили нови гуми за Швеция 2014. Мероприятие, което само по себе си е специфично с шиповете и запазването им, разполагаме с нова система против „изпадане“ на шиповете. Надяваме се DMack да се превърне в конкурентна марка докато все още сме в развитие.

Мартин Холмс:  Използват ли се гуми DMack, като тези в световният шампионат, от  състезателни клиенти които ги използват на други места по-светът?

АМ: Гумите за WRC, трябва да могат да издържат до 80 състезателни километра. Така че, те трябва да са здрави и устойчиви на спукване. Докато в националните шампионати, ще искаш гуми който могат да издържат поне 30 километра преди да ги смениш. Ние произвеждаме различни гуми за националните шампионати, които са леки и по-специфични ако е нужно. При тях има повече сцепление, постоянност и са по-бързи на къси дистанции от тези на WRC.

МХ: Кои са държавите в които е силно вашето присъствие?

АМ: Присъстваме доста силно в държавите от Южна Америка, като Аржентина, Мексико, Боливия и Парагвай. В тези национални шампионати, нашите гуми подхождат на по меките условия на макадамът там. Те са ни един доста силен пазар. Също така, разполагаме и с нови гуми за Дакар и рали рейдовете, на скоро завършиха с наши гуми на второ място на австралийско състезание. Ние сме изключително доволни от този вид гуми, офроудът е нова посока за DMack.  Например, за Дакар ти трябва продукт които да издържи до 600 километра, не е нужно да е агресивен тип гуми, по-скоро е нужно да са доста издръжлив.

МХ: Някакви дейности из Азия?

АМ: Няколко. Много не сме се развили на Китайският пазар за сега. Това е цел която ще се опитаме да стигнем за в бъдеще, да влезем в Китайският-домашен рали пазар. Както знаете, нашите гуми се произвеждат в Донгинг, северен Китай.

МХ: Гумите на индийският производител MRF са доста успешни в шампионатът на Азия-Пасифик. Силен конкурент ли са те?

АМ: За Азия-Пасифик, да. Те се използват от най-успешният отбор.  Те слагат акцентът си там, докато ние се целим повече в европейският и световен шампионат. APRC е съвсем различна сцена от WRC.

Трябва да има стабилност в спецификацията на гумите за WRC през сезонът. Също така, ФИА разреши специфични възможности за смяна на спецификата с оглед да се избегнат непредвидени слабости в дизайна или да се предоставят за определени екстремни условия на различните ралита гуми.

МХ: Какви „Жокер“ гуми DMack разви през годината?

АМ: Изиграхме жокерът си за макадамовите гуми преди краят на Юли, когато представихме нови гуми за Финландия. Където бе доста успешно за нас след като Яри Кетома спечели в клас WRC2 с нас. Това беше нашият жокер за 2013-та за макадамовите гуми. Финландия е рали с гладък и бърз макадам, където по-меките гуми работят добре, също ги използвахме за рали Уелс.

МХ: Как се справят Michelin? Използваха ли своят Жокер?

Яри Кетома. Рали Финландия

АМ:Michelin, изиграха своят макадамов жокер едновременно с нас. Те също разработиха жокерите за макадам и асфалт през тази година. За макадамът, използваха мека смес, а за асфалтът преосмислиха дизайнът си по-средата на сезона. Те използваха своят опит от ERC и създадоха едни доста добри гуми, така че сега имат различен вид гуми за WRC и за ERC. Доставчиците на гуми трябва да определят своите продукти още в началото на сезонът, така че ако искаш да направиш промени използваш жокерът, дори и да не си използвал гумите които си обявил в началото. Новите асфалтови гуми на Michelin се появиха по-средата на сезона на рали Ипър с изцяло нов вид гуми, специално разработени за ERC с различна смес. В Европейският рали шампионат, гумите не трябва да могат да издържат до 80 състезателни километра, така че можеш да използваш друг вид смеси от тези на WRC.

МХ: Мислите ли че, ще навлязат още производители във WRC?

АМ: Знаем че, Pirelli се завръщат за сезон 2014, също така знаем и за регистрацията на Hankook така че, ставаме четири различни доставчика. Дали, ще пристигнат още за в момента не знам. Трябва да гледаш на WRC като на маркетингов инструмент.  Няма да участваш само за да продаваш гумите си на състезанията, те не са достатъчна печалба за два доставчика а пък камо ли за четири. Така че като промоционен инструмент,Pirelli мислят да се завърнат в шампионатът.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]