Мартин Холмс по случая: Какво чакаме още?

автор:Мартин Холмс  превод: Иван Ангелов Иванов
снимка:wrc.com

Всеки ден от както на 6-ти Ноември Хюндай обявиха Тиери Ньовил за свой пилот, ние очаквахме лавина от новини и решения за пилотите от страна на другите отбори за сезон 2014.

Въпреки че, в момента сме във времена на очакване, реално нищо все още не се случва. Дали това е доста дълго, протакащо се затишие пред буря, или въобще няма да има такава буря от официални изявления и промени при отборите? Е, поне имаме потвърждение от страна на Хюндай, че тест пилотът им Юхо Ханине ще получи ограничена програма през новия сезон.

Следващото обещано официално изявление за линията от пилоти ще бъде на 10-ти Декември, когато ще бъде обявен и вторият пилот на Хюндай за който също не е нужно да участва с пълен календар. Напомняме че, на 13-ти Декември е датата до която всички отбори трябва да бъдат регистрирани за шампионатът,също така и за Рали Монте Карло. Въпреки че, има активно предложение (което ще бъде уточнено на 5-ти Декември от комисията на WRC),че за сезон 2014 няма да бъде нужно да бъде обявен водещ пилот, както беше до сега.

Така, какво ни е ясно за сега? Плановете на Фолксваген са абсолютно същите както и през сезон 2013, знаем и някои от плановете на Хюндай. Ситроен обяви, че на 10-ти Декември ще обяви техните пилоти за 2014. Също така обявиха че, на 16-ти ще направят и пресконференция заедно с пилотите където ще споделят техните планове за новия сезон. До колкото за Форд, от М-Спорт планират някакъв вид продължение, но без никакви признаци какво означава това. Това което знаем със сигурност е, че Малкъм Уйлсън е имал важна работна среща миналата седмица в Катар…

Снимка:wrc.com

Интересно как в последният момент се случват решенията за сезон 2014! Общо прието е че, най-продуктивният период за тестване за Рали Монте Карло е първите седмици на Декември, от една страна поради празниците и от друга поради атмосферните условия в момента в Монте Карло. Като в следствие породено от пълната каша, някои от пилотите няма да бъдат добре подготвени за първият кръг от шампионатът.
Опитите ни да си представим виртуално кои ще бъдат пилотите за стартът на Монте Карло, тотално пропаднаха. Така че, е време да видим ФИА какво ни е приготвила за новият сезон. Те разбира се нямат окончателни изявления, освен това за WRC календарът. Бе ни казано да почакаме до събранието на Световният мотор-спортен съвет на 6-ти Декември. Обаче преди да стане ясно на всички, ние дочухме че, шампионатът на JWRC ще бъде базиран на шаситата R3, което разбира се означава автоматично топката отива при Ситроен.

Производителите все още говорят за това колко са недоволни от плановете за промяна на правилата от ФИА, без да ни кажат дори и на нас от двете страни, за това какви предложения представя ФИА и каква е алтернативата представена от производителите. Което разбира се не е много от помощ.

Изглежда че, затишието ще ни придружава все още няколко дена, което ни дава време да се поинтересуваме към други акценти от спортът.
Например Шкода, която спечели три от шестте регионални шампионати на ФИА (Европейският, Азия-Пасифик и Кодасур). На 5-ти Декември, те свикват пресконференция в Прага. Но ако за изключително полезният живот на техният автомобил от S2000 е дошъл краят, и бъдещи хомологаций от тази печеливша формула вече няма да са позволени от ФИА. Какво ще имат да предложат за сезон 2014? Бизнес протоколът им отнема шансът да предоставят каквато и да е информация за бъдещи модели, но не се отчаиваите едно е сигурно че хората на Шкода са били винаги доста умни.

Снимка:Рали Сливен BGRallyHD

Следя тяхното развитие още от дните на Комунизмът и бе винаги по този начин. Те бяха онези които видяха възможността да спечелят международни титли докато другите производители от източно Европейски държави стояха в къщи и съжаляваха заради техните политически ограничения. Шкода завършиха трети през 1996-та на снежното рали RAC, това може би бе последният шанс за автомобил с 1500 кубиков мотор с обикновено атмосферно пълнене да стигне до подиум във WRC. Те бяха единствените производители чиито коли имаха право да участва в група Б след като през 1986-та другите автомобили им бе забранено да взимат участия в този клас. Никога не мислете че Шкода е най-зле, те винаги са се представяли по-добре от колкото очаквате.

С новината че Ситроен и Пежо ще забавят представянето техните автомобили от клас R5, М-Спорт яростно се опитват да изпълнят техните поръчки на време за стартът на сезон 2014. За доминация на Форд си е сигурен залог в WRC2. Хомологацията на Рено Клио Турбо също е забавена, така че доминацията на Ситроен в WRC3 е повече от сигурна. Всичко това ни разсейва от нашите истински притеснения които са, колко силен ще се окаже Световният Шампионат за 2014-та.

С всичките тези несигурности и притеснителни мисли, да се надяваме, че на истина се задава буря за която си заслужава чакането!

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3277 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]