Мартин Сурилов и Здравко Здравков с триумф в рали Стари Столици

Мартин Сурилов и Здравко Здравков (Citroen C3 Rally2) спечелиха домашното рали „Стари Столици“. Екипажът на АСК „МС Рали Тийм“ завърши състезанието с аванс от 3,5 секунди пред Пламен Стайков и Рафи Кадир (Skoda Fabia R5). На трето място завършиха Мирослав Ангелов и Георги Гаджев.

Днешният последен ден от рали „Стари Столици“ започна по начина, по който завърши вчера. Мартин Сурилов стартира деня с етапна победа при първото минаване през СЕ „Пивовара“, увеличавайки аванса си с още 1,9 секунди. В следващата отсечка „Лозево“, Пламен Стайков успя да намери достатъчна скорост, за да навакса 1,3 секунди, записвайки първата си етапна победа от началото на уикенда.

При второто минаване през СЕ „Пивовара“, Сурилов отново беше бърз, но Стайков беше още по-бърз, успявайки да „изяде“ още 1,3 секунди. В „Лозево 2“ ситуацията се потвърди, и пилотът на АСК „Флат-Аут“ вече се намираше на 5 секунди от шуменския си конкурент. Това означаваше, че битката за победата в рали „Стари Столици“ ще бъде решена в последния етап „Валери Великов“. Там Стайков бе по-бърз с 1,5 секунди, но контраатаката на Сурилов не му позволи да напредне допълнително.

На трето място в 52-рото рали „Стари Столици“ завършиха Мирослав Ангелов/Георги Гаджев (Skoda Fabia Rally2 evo). Екипажът на АСК „Мегапорт“ имаше проблеми с разговорното вчера, а днес допуснаха грешка, излизайки от трасето. Те завършват състезанието с изоставане от почти шест минути.

Най-бързите при автомобилите с един двигателен мост и победители в клас RC4 са Никола Мишев/Петър Сивов (Peugeot 208 Rally4). Екипажът на АРТ „Моторспорт“ успя да надделее над конкурентите си в битката за четвъртото място в генералното класиране, успявайки да победи Христо Атанасов/Марин Иванов (Citroen C2 VTS), които затварят челната петица и взимат победата в клас RC3N.

Денис Станчовски/Недялко Сивов (Peugeot 208 R2) така и не успяха да наваксат изоставането си спрямо Мишев/Сивов в клас RC4, но все пак завършват на второ място в този клас

и на шесто в генералното класиране. Зад тях в генералното класиране се намират Динко Иванов/Чавдар Събев (Citroen C2), които взимат второто място в RC3N.

Кирил Тодоров с навигатор Георги Аврамов завърши на осма позиция в генералното и на трето в клас RC4 в дебютното си участие зад волана на Opel Corsa Rally4.

Челната десетка се затваря от първите два екипажа в клас RC5. Александър Томов/Явор Брънков (Renault Clio Rally5) и Петър Йорданов/Любка Йорданова (Renault Clio Rally5).

Битката между Александър Томов и Петър Йорданов определено също бе изключително интересна. Йорданов, който водеше след първия ден, изгуби 4,7 секунди от аванса си още в първата отсечка „Пивовара“ спрямо Томов. В първото минаване през „Лозево“ Йорданов отговори на атаката и записа с 2,9 секунди по-добро време от своя съотборник.

В следобедните минавания Александър Томов определено беше по-бързият пилот, взимайки и трите етапни победи до края на надпреварата. Двамата завършиха с разлика от 11,4 секунди в полза на Томов.

Победителите в клас Е1 – Добрин Борисов/Пламен Иванов (Renault Clio) достигнаха до финала на единадесетата позиция в генералното класиране. На второ и трето място в техния клас завършиха Пламен Пантелеев/Красимир Механджийски (VW Polo) и Бойко Стойчев/Антон Лазаров (VAZ 2107).

Днешния последен ден от рали „Стари Столици“ не се размина без инцидент. Левент Ризов и Добрин Абрашев се удариха при първото минаване през скоростен етап „Лозево“. Организаторите изпратиха противопожарен екип на мястото на инцидента за да обезопасят трасето поради разлив на гориво. По-късно сана ясно, че екипажът е невредим, като Добрин Абрашев е с фрактура на пръст на ръката.

Следващият трети кръг от националния рали шампионат е рали „България“, което ще се проведе в дните 1-3 септември.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3300 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]