Мартин Сурилов и Здравко Здравков са лидерите в рали Стари Столици

Снимка: Светослав Георгиев

Мартин Сурилов и Здравко Здравков (Citroen C3 Rally2) са лидерите след края на първия ден от рали „Стари Столици“ 2023. Шуменският екипаж завърши деня с аванс от 8,7 секунди пред лидерите в шампионата Пламен Стайков/Рафи Кадир (Skoda Fabia R5). На трето място са Мирослав Ангелов/Георги Гаджев (Skoda Fabia Rally2 evo) с изоставане от малко над минута зад битката в челото.

Денят започна с ранна атака от страна на Мартин Сурилов, който записа с 5,4 секунди по-добро време от Пламен Стайков в СЕ1 „Велики Преслав“. В следващия етап „Върбица“ Стайков се опита да атакува, но Сурилов бе подготвен и добави още половин секунда към аванса си.

Битката между двата екипажа обаче не продължи в СЕ3 „Кота 1008“. Причината за това е, че организаторите отмениха етапа поради инцидент в СЕ2 „Върбица“, поради който графика на цялото състезание бе застрашена.

Николай Георгиев/Георги Цонев (BMW M3) се удариха в мантинела на два километра от старта. За щастие екипажът е невредим, но щетите по мантинелата са били достатъчно тежки, за да откажат организаторите с опитите им да я поправят на време.

СЕ4 „Язовир Тича“ и СЕ5 „Арена Шумен“ също бяха доминирани от Сурилов, който успяваше да постигне етапни победи с много малки разлики спрямо Стайков.

Държахме темпо и гледахме да се предпазим от грешки„, коментира Сурилов. „Както знаете, Пламен Стайков и Мирослав Ангелов са много бързи. За съжаление, Мирослав е имал проблеми, но пък борбата ни с Пламен бе за всяка секунда. Разликите са много малки и в никакъв случай състезанието не е решено; дори смятам, че утре започваме на ново.

Пламен Стайков се намира в абсолютно същата ситуация, в която се намираше Мартин Сурилов в Твърдица, което допълнително показва, че двамата, заедно със своите навигатори, са изключително силни екипажи.

Страхотен ден за Мартин и Здравко. Поздравявам ги за темпото. Това, което успях да извадя от автомобила като възможности, го извлякох. Ако съм допускал грешки, то те са били много малки. По всяка вероятност няма да мога да наваксам изоставането ни, но ще се опитам да го направя„, обясни Стайков след края на деня.

Намиращите се на третата позиция Мирослав Ангелов/Георги Гаджев за съжаление нямаха възможност да покажат по-добро темпо, след като почти през целия ден караха без разговорно в своя автомобил. Така и във втория кръг през този сезон шампионите за 2022 не успяват да се включат в битките за победи.

На четвърто място днес завърши дуото на Никола Мишев/Петър Сивов (Peugeot 208 Rally4), които са и най-бързият екипаж с автомобил със задвижване на предните колела и също така са и лидери в клас RC4. Екипажът на „АРТ Моторспорт“ за пореден път се намира в изключително интересна битка срещу лидерите в RC3N Динко Иванов/Чавдар Събев (Citroen C2), Христо Атанасов/Марин Иванов (C2 VTS) и Кирил Тодоров/Георги Аврамов (Opel Corsa Rally4). Четирите екипажа се намират в разлика от 9,4 секунди, като по подобие на лидерите в генералното класиране се борят за всяка етапна победа.

Денис Станчовски/Недялко Сивов, които се намират на осмата позиция, започнаха деня бивайки най-бързият екипаж с автомобил, задвижван от предните колела, но малко след това получиха 10 секунди наказание поради фалстарт, което доста усложни тяхната задача. Зад тях на девето място са лидерите в клас RC5 Петър Йорданов/ Любка Йорданова (Renault Clio Rally5).

Екипажът на АСК „Престиж“ успя да превърне изоставянето си от 14,6 секунди спрямо своите съотборници Александър Томов/Явор Брънков (Renault Clio Rally5) в аванс от 4 секунди, завършвайки първият ден от рали „Стари Столици“ като лидери в клас RC5.

Утрешният и последен ден от рали „Стари Столици“ ще изпрати екипажите към далеч по-познати води в етапите около „Шуменското плато“. Денят ще започне с класиката „Пивовара“, чиито старт е от 09:30 ч. и ще завърши с пауър етапа „Валери Великов“, който ще започне в 13:15 ч.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3315 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]