Мартин Сурилов Здравко Здравков триумфират в 52-рото рали България

Снимки: Ивайло Старчев

Мартин Сурилов / Здравко Здравков (Citroen C3 Rally2) записаха имената в историята си, като победителите в 52-рото рали “България”. Екипажът на “MS Rally Team” се справи с изключително силна конкуренция и завърши с преднина от над две минути, пред световните шампиони за 2016-та година Симоне Темпестини / Серджиу Иту (Porsche 997 RGT). На трето място завърши екипажът на Антон Титов / Александър Спиров (Skoda Fabia R5).

Следобедните минавания от последният ден на 52-рото рали “България” преминаха с по-малко напрежение в челото. Мартин Сурилов успяваше да контролира своето темпо, след като основният му конкурент, Симоне Темпестини, не бе заплаха за първото място. Все пак, румънският пилот записа няколко етапни победи и зарадва феновете по етапите с атрактивния си автомобил.

Всичко преди състезанието премина по план, подобрихме настройките на окачването на автомобила и записахме добри записки. Придобихме увереността, че разполагаме с всичко нужно за да постигнем мечтаният резултат – коментира в пресконференцията след напреварата Здравко Здравков. – В самото състезание бе трудно да разполагаш с правилните гуми и с правилните настройки за всеки етап. Именно това показаха и резултатите ни в първият ден. Пламен Стайков успя да спечели трите преминавания през СЕ „Килифарево“, докато ние двете преминавания през СЕ „Дряново“ и едно през СЕ „Шемшево“. Съответно разликите, които той направи спрямо нас, бяха по-малки от нашите спрямо него. За съжаление, той имаше технически проблеми, които може да се случат на всеки. Но такъв е спорта.

В неделя нагласата ни бе да се опитаме да запазим аванса си пред Ангелов и Гаджев, но не на всяка цена. За съжаление те претърпяха инцидент и се радвам, че са невредими, което е най-важното. След това имахме трудната задача да запазим концентрация до финала, като на моменти усещахме, че се движим доста бавно, а в същност с много малко секунди сме влошавали времената си. Успяхме да достигнем до финала и да сбъднем нашата мечта.“

Третият в състезанието, Антон Титов, успешно изгради своята стратегия през уикенда, която му донесе третото място в най-престижната надпревара в страната.

Карахме сравнително на сигурно, не сме имали ситуации и успявахме да подобряваме времената си. Единствено при третото минаване през СЕ3 „Килифарево“ не успяхме. За нас бе важно да достигнем до финала и да успявахме да подобряваме резултатите си с всеки изминал етап. След инцидента по-рано тази година„, обясни Антон Титов.

Александър Спиров също оцени постигнатия резултат като успешен, особено след като още се възстановяват от инцидента, който претърпяха в началото на сезона.

Щом сме тук, значи уикендът е минал положително – даде своята оценка Спиров. – Искам да поздравя всички екипажи, достигнали до финала, защото състезанието само по себе си бе доста тежко.

За нас, след инцидента преди време успяхме да се състезаваме в рали „Барум“. Това ни даде възможността да постигнем и резултатите, които записахме на рали „България“. Относно самото състезание, отсечките са нови и интересни. Надявам се в бъдеще да се включат нови отсечки, да се удължи дължината на състезанието и да продължаваме да радваме публиката, която бе действително много по етапите.“

Битката в RC4 се превърна и в основна битка при автомобилите със задвижване на предните колела. Никола Мишев / Петър Сивов (Peugeot 208 Rally4) успяха да надделеят над своите конкуренти, побеждавайки Кирил Тодоров / Ангел Башкехайов (Peugeot 208 R2) с 17,4 секунди.

Мисля, че построихме добре нашето състезание – разясни Мишев. – Всичко премина по план. В първият ден атакувахме агресивно. За втория ден вече разполагахме с нужната преднина и тактиката ни бе да я запазим.

Смятам, че RC4 се очертава като най-конкурентния клас. Много се радвам, че този клас се развива и има равностойна конкуренция. Надявам се през следващия сезон да се увеличи броят на участниците, както и да има по-съвременни автомобили.

На второ място в RC4 и с впечатляващо темпо завършиха Кирил Тодоров / Ангел Башкехайов (Peugeot 208 R2). Дуото на АСК „Астра Рейсинг“ се представи изключително добре и до последно правеше всичко възможно за да защити своята позиция от Денис Станчовски / Недялко Сивов (Peugeot 208 R2).

На церемонията по награждаването обаче Кирил Тодоров записа още едно постижение и то е, че успешно предложи брак на своята приятелка, което превърна награждаването на рали „България“ в едно от най-емоционалните досега.

Денис Станчовски / Недялко Сивов не успяха да се преборят с Тодоров / Башкехайов въпреки опита на екипажа на АСК „Престиж“. Те също така не успяха да достигнат и до финала, след като неочаквана фракция „захваща“ техният автомобил, който се блъска в каменна стена. За щастие екипажът е невредим.

На трето място в клас RC4 и третият най-бърз екипаж при автомобилите задвижвани на предните колела е този на Екатерина Стратиева / Георги Аврамов (Opel Corsa Rally4). Европейската рали шампионка при дамите успяваше да подобрява своето каране с всеки изминат километър и заслужено успя да се качи на подиума в своя клас.

В неделя лидерите в RC5 Александър Томов / Явор Брънков (Renault Clio Rally5) просто трябваше да достигнат до края на деня. Техният аванс бе достатъчно голям пред вторите Йонут Забава / Акос Ксабо (Renault Clio Rally5) за да преминат през последната часова контрола без да бъдат притеснени. На трето място в този клас завършиха Катерине Радулеску / Богдан Минеа (Renault Clio Rally5).

След като лидерите в RC3N Станислав Владимиров / Чавдар Събев (Opel Astra GSI) изгубиха своя аванс след края на съботния ден Огнян Герджиков / Николай Китанов (Renault Clio) имаха задачата да се опазят от грешки защото преднината им бе достатъчно голяма за да вземат победата. Въпреки атаката на Владимиров в неделя, Герджиков завърши състезанието с аванс от 59,9 секунди спрямо провадиеца. На трето място и след множество премеждия до финала достигнаха Христо Атанасов / Марин Иванов със своя Citroen C2 VTS.

В Е1 битката за първото място претърпя обрат. Временните лидери Ясен Обретенов / Калоян Шантанов (BMW M1) не успяха да стартират своя автомобил в СЕ9 „Яковци“, като така те трябваше да отпадна поради технически проблеми. Техните преследвачи и съотборници Николай Георгиев / Георги Цонев (BMW M3) наследиха първото място и се качиха на подиума в този клас. На второ място завършиха Иван Иванов / Румен Иванов (Honda Civic), следвани от Пламен Пантелеев / Красимир Механджийски (Volkswagen Polo).

За съжаление следващият и последен кръг от националният рали шампионат рали „Сърбия“, бе отменен, като към момента по всичко личи, че сезон 2023 ще приключи с 52-рото рали „България“.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3298 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]