Мартин Сескс взе победата в ERC рали Лиепая

Снимки: FIA ERC

Местните надежди Мартин Сескс и Ренарс Францис (Skoda Fabia RS Rally2) записаха поредна доминираща победа в домашното рали „Лиепая“, превръщайки се в първия екипаж, записал две победи през този сезон в европейския рали шампионат.

Латвийското дуо, каращо за отбора на MRF Tyres, днес успя да спечели два от четирите етапа, завършвайки надпреварата с аванс от 41,4 секунди пред Хейдън Падън и Джон Кенард (Hyundai i20N Rally2).

Кивитата, за съжаление, така и не успяха да разгадаят сложните дъждовни условия на латвийското високоскоростно макадамово рали. Въпреки това, те си тръгват с голям набор от точки, продължавайки да бъдат лидерите в шампионата. Техният аванс е от 30 точки, въпреки че победителите Сескс и Францис измъкнаха изпод носа им бонус точките, постигайки с 0,001 секунди по-добро време.

Уикендът беше специален. Благодаря на MRF Tyres, на SRT за перфектната кола и на всички около нас„, усмихнато коментира Сескс.

Въпреки оплакванията си от липса на сцепление на гумите MRF през целия уикенд, Мадс Остберг (Citroen C3 Rally2) завършва на трето място, записвайки първото си качване на подиума през сезона, от рали „Сиерас де Фафе“ насам през март.

Доволен съм въпреки, че уикендът не мина добре„, коментира Остберг. „Борихме се през цялото време и успяхме да се качим на подиума. Трябва да останем позитивни, защото имаме на какво да стъпим, за да напреднем.“

Световният шампион в JWRC, Роберт Виврес, беше на път да завърши на четвърто място в генералното класиране, но в последния етап от ралито получи електрическа повреда в своята Fiesta Rally2, позволявайки на ирландеца Джош МакЕрлън (Hyundai i20 N Rally2) да го изпревари.

Матьо Франсески (Skoda Fabia Rally2 evo), който е и национален рали шампион на макадам във Франция, не успя да скаси изоставането си спрямо Виврес и завърши на шесто място с изоставане от 1,8 секунди зад естонеца.

Седми завърши Мико Хейкила, който трябваше да смени задния диференциал на своята Skoda Fabia Rally2 evo. Въпреки това, той успя да вземе етапна победа в предпоследната отсечка от ралито.

Временно намиращият се на пето място, Георг Линамае (Hyundai i20 N Rally2), не успя да запази своята позиция днес. Освен че загуби скорост при сутрешните минавания, в следобедните повреди предната броня на своя автомобил поради неточност във височината му. Така той изпадна на осмото място, пред европейския рали шампион за 2022 г., Ефрен Ярена.

Испанецът, който през миналата година завърши на второ място в рали „Лиепая“, започна втория ден с подменена горивна помпа на своята Skoda Fabia Rally2 evo, на която реши да заложи за този уикенд. Това обаче не му помогна значително, като дори при следобедните минавания се оплака от липса на мощност.

Следващият кръг от европейския рали шампионат е новото попълнение в календара – рали „Скандинавия“, което бива базирано в Карлстад, Швеция. То ще се проведе в дните 6-8 юли.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3229 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]