Мартинш Сескс унищожи конкуренцията в Лиепая

FIA European Rally Championship 2022 Stop 5 - Liepaja, Latvia
Снимки: Red Bull Content Pool

Мартинш Сескс/Ренарс Францис (Skoda Fabia Rally2 evo) са лидери в генералното класиране след първия ден от рали „Лиепая“. Латвийското дуо бе непобедимо спечелвайки всичките шест специални етапа завършвайки днешния ден с аванс от 22,9 секунди пред Ефрен Ярена/Сара Фернандез (Skoda Fabia Rally2 evo).

22 годишният пилот кара за индийския производител на гуми MRF показвайки завидно темпо още от първия състезателен километър.

Малко съм изненадан. Има доста места в които можеше да подобря карането си най-вече от към прецизност. Със сигурност на места при второто минаване можеше да се минава на пълна газ, но пък имаше и места с големи камъни и дълбоки коловози.

„Двадесет и две секунди аванс изглежда доста добре за първият ден, но пък ако направиш и една грешка той ще отиде по дяволите. Затова ние трябва да караме разумно между това да натискаш и същевременно да си консервативен„, коментира Мартинш Сескс.

Намиращия се на втора позиция Ефрен Ярена нямаше почти никакви проблеми. Въпреки това се оплака на финала на един от етапите днес, че е имал затруднения с преценката на точките на спиране. Бивайки на втора позиция Ярена всъщност е един добър резултат за него, след като точките които ще вземе от това рали ще му помогнат значително да увеличи аванса си в шампионата пред Нил Соланс. каращия i20 N Rally2 Соланс за съжаление изпадна от трето на дванадесето място, след като спука гума в последния етап за деня.

Съотборника на Соланс в KOWAX Racing Том Кристенсон завърши днешния ден на трета позиция с изоставане от 9,4 секунди за Ярена. Шведът от своя страна успя да задържи зад себе си на 6,1 секунди изключително бързия дебютант Мико Хейкила (Skoda Fabia Rally2 evo), който записа доста впечатляващи времена в следобедните минавания.

Челната петица се затваря от Кен Торн. Заедно със своята Fiesta Rally2 Торн бе в пряк двубой с Хейкила почти през целия ден, но в последния етап за деня не успя да отговори на темпото на своя съперник завършвайки деня на 7,2 секунди зад него. Грегор Джийтс е шести пред Вайдотас Зала, който въпреки че записа няколко топ три времена, се завъртя в СЕ6 и изпадна в класирането.

На осмо място днес завърши Хейдън Падън, който определено ще му се наложи да продължава с натрупването на километри в Европа, с оглед представянето му до момента в Лиепая. Кивито успя да достигне до втората позиция в генералното класиране след СЕ2, но след грешка излетя от пътя. За щастие без щети, но с достатъчно загубено време за да изпадне назад в класирането бивайки на малко над минута зад лидера.

Хавиер Пардо и Йоан Бонато затварят челната десетка. Двамата бяха първите стартиращи по трасетата днес, което определено бе в техен ущърб.

Румънската надежда Симоне Темпестини е тринадесети, но пък е най-бързия пилот в ERC-Michelin Talent Factory шампионата.

Утре е последния ден от изключително високоскоростното рали „Лиепая“. Екипажите ще преминат през шест специални етапа с по две минавания през Vecpils (20,23 км) сутринта и едно през Dinsdubre (6,42 км). Следобед отново са предвидени две минавания през Tebra (18,71 км), като второто е и пауър етапа, който носи допълнително бонус точки за най-бързия пилот.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]