Макинен подкрепя напълно Латвала за борбата при пилотите

 

P-20170212-00434_HiRes JPEG 24bit RGB News

Томи Макинен смята че, временният лидер в шампионата и негов пилот Яри-Мати Латвала е един сериозен претендент за титлата.

Всички очакваха програмата на Тойота да започне по един доста различен и не толкова впечатляващ начин, след 17 годишното отсъствие на японският производител от шампионата. Второто място на Латвала в Монте Карло и победата в Швеция отведоха японския тим на върха.

„Имам добро усещане че, Яри-Мати ще може да се бори за титлата през тази година- коментира Томи Макинен. – Мога да го накарам да се чувства уверено и удобно с колата. Аз разбирам това чувство по-добре от всички други бил съм в тази ситуация много време и знам какво изпитва той.

„ Повече от ясно бе на Швеция че, Яри-Мати бе най-силният човек на света.“

Първоначалната цел на Латвала през новият сезон бе да се бори за място на подиума, но развитието на сезона го накара да преосмисли целите си.

„Преди старта на Монте, си мислех да се боря да вляза в челната шестица а в Швеция в челната петица – обяснява Латвала.- Постигнатите резултати обаче, ме накараха да преосмисля нещата, но въпреки това времето ще покаже.“

Ожие е пуснал Латвала, за да вземе точките и да излезе начело

C2fI8xyUcAU8LRE

Взимането на максималният брой от точки в пауър етапът в Швеция бе от ключово значение за Латвала излизайки с четири точки пред Себастиен Ожие в шампионата. Имайки в предвид правилата че, лидерът в класирането ще стартира пръв по етапите Ожие заяви че, е решил преднамерено да не се бори за точките в Швеция за да не чисти трасетата на рали „Мексико“ и да разполага с по-голям шанс за победа.

„Имах съмнение че, той ще се откаже да натиска за да мога аз да стартирам пръв в Мексико,но бях в известна степен щастлив че, той кара толкова бързо – шегува се Ожие обяснявайки представянето си на пауър етапът. – Не бях на пълна газ. Целта ми бе да взема три или четири точки понеже бях сигурен че, Яри-Мати ще бъде в челната петица.

„В крайна сметка той взе всичките точки и повече в шампионата с четири точки разлика, но от друга страна аз ще разполагам с някой който ще чисти трасето за мен в Мексико.“

Освен стартовата позиция, рали „Мексико“ се очаква да бъде едно от най-трудните за отборът на Тойота, като дори може да си позволим да го наречем най-трудното през сезонът им. Причината е че, японците не са правили тест с горещи температури и висока надморска височина едновременно.

Преди няколко дни такъв тест бе стартиран в Алмерия (Испания), но Латвала преобърна автомобила през таван и сесията бе преустановена.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3315 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]