Маестрото Льоб води в рали Акрополис след края на петъчния ден

„Льо маестро“, както го наричат редица журналисти, Себастиен Льоб и неговата навигаторка Исабел Галмиш са лидерите, след края на днешния петъчен ден от рали „Акрополис“. Зад тях на едва 1,7 секунди се намират Пиер-Люис Лубе/Вансан Ланде, докато трети са Есапека Лапи/Яне Ферм на 8,7 секунди.

Днешния ден определено слага големи усмивки на хората от M-Sport Ford. Още от първата отсечка за деня Себастиен Льоб пое лидерската позиция от победителя в супер специалния етап в четвъртък Тиери Ньовил. В SS3 Harvati френската легенда записа още една етапна победа, следвана от споделено с Есапека Лапи топ време при второто минаване през Loutraki.

С това си представяне Льоб увеличи преднината си на 6,4 секунди преди екипажите да се отправят към зона за смяна на гуми. В следобедните етапи деветкратния световен рали шампион допусна грешка пропускайки разклон в 13,99 километровата отсечка Dafni. Това за изненада на всички помогна на Пиер-Люи Лубе да излезе на чело на генералното класиране. Френската млада надежда на Ford M-Sport записа своята първа етапна победа в кариерата зад волана на WRC автомобил. В предпоследната отсечка за ден Лубе отново даде най-добро време увеличавайки преднината си на 7,8 секунди пред изкачилият се на второто място Есапека Лапи, който от своя страна изненада Себастиен Льоб със своето темпо.

В последния 22,97 километров етап „Ел маестро“ направи страхотна атака успявайки да си върне първата позиция прескачайки Лапи и Лубе.

В последната отсечка реших да натисна много сериозно, защото изгубих доста време в предходната отсечка, където не се чувствах достатъчно уверен – коментира Льоб на финала на днешния ден. – Просто си казах:“Ок, трябва да завърша с добър ритъм“. На едно място имаше камък, който ударих и топ повдигна странично цялата кола на две гуми.“

Най-щасливия човек днес обаче определено е Пиер-Люис Лубе, който въпреки, че вече не е лидер се намира в повече от добра позиция.

Може да сме доволни от това, което постигнахме днес. Имахме малко проблеми със спирачките в началото на предпоследния етапа и по-късно нещо се случи с хидравликата – разясни Лубе. – Затова не исках да поемам излишни рискове. Въпреки това чувството да се бориш с Льоб е невероятно!“

На четвърто място зад Есапека Лапи се намира Тиери Ньови, който изостава с 7,3 секунди зад финландеца. Неговия съотборник Дани Сордо, така и не успя да намери своя ритъм и в крайна сметка изостава спрямо Ньовил с 22,2 секунди затваряйки челната петица.

От Танак прекара почти целия ден с проблеми в хибридната система на своя i20 Coupe Rally2. Все пак в последната отсечка за деня той успя да се изкачи с една позиция на горе пред Гас Грийнсмит и Елфин Еванс.

Лидера в шампионата Кале Рованпера за съжаление имаше най-големи затруднения благодарение на своята стартова позиция днес. Пилота на Toyota Gazoo Racing завърши днешния ден на девета позиция с изоставане от над минута зад лидера, което за сега определено не се отразява добре на шансовете му да спечели титлата още тук.

Изключително назад в класирането изпадна Крейг Брийн, който трябваше да смени спукана гума при второто минаване през Loutraki. Ирландеца изпадна на 11-та позиция зад Такамото Катцута.

В WRC2 почти през целия ден най-бърз бе Андреас Микелсен. Норвежеца получи 10 минути наказание след инцидента му в супер специалния етап на олимпийския стадион в Атина. В края на днешния ден той се намира на 9:47.2 минути зад лидера в класирането Емил Линдхолм. Финландеца бе в своя собствена лига записвайки две етапни победи и няколко втори времена, което му подсигури 30,5 секунди аванс пред Николай Грязин. На трето място в WRC2 се намира Тему Сунинен, който изостава на 5,6 секунди зад Грязин.

Съботния ден от рали „Акрополис“ е най-дългия и най-предизвикателен от целия уикенд. Със своите 147 състезателни километра на запад от Ламия екипажите ще преминат по два пъти през 33,2 километровата отсечка Pyrgos, Perivoli (17,42 км) и Tarzan (23,37 км), като за разлика от днес, те ще разполагат с обеден сервиз. Родните фенове, които не са по трасетата на рали „Акрополис“, ще могат да гледат на живо двете минавания през Tarzan по телевизия MaxSport 1.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3122 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]