Мадс Остберг спечели изненадващо в Унгария, Микелсен взе титлата

AUTO - ERC - RALLY HUNGARY 2021

Мадс Остберг (Citroen C3 Rally2) и Торстейн Ериксен наследиха първата позиция и спечелиха рали „Унгария“, докато Андреас Микелсен (Skoda Fabia Rally2 evo) и Елиът Едмънсон математически са новите европейски шампиони благодарение на шестото си място.

Николай Грязин и Константин Александров водеха в рали „Унгария“ от самото начало до самия му край зад волана на Polo GTI R5. Радостта от това постижение за руснаците обаче бе попарена от страна стюардите, които ги наказаха поради това, че не са спрели на мястото на инцидента на Норберт Херцинг в първия неделен етап. Те получиха 15 минути допълнително време, което ги изпрати от първо на 22-ро място позволявайки на Мадс Остберг да спечели унгарското рали.

Грязин обясни, че не е разбрал предупредителните сигнали на маршалите и в крайна сметка се прибира в къщи с празни ръце въпреки страхотното представяне в едва първото си рали „Унгария“.

„Опитахме се да контролираме темпото си – коментира Грязин чиито екип от механици трябваше да смени съединителя на Polo GTI R5 по време на неделния обеден сервиз. – Благодаря на отбора, те се справиха чудесно, най-вече защото постоянно исках да правим промени по колата и те се справяха с моите желание брезупречно.“

За Андреас Микелсен битката за титлата в европейския рали шампионат може да се отбележи като изпълнена мисия. Норвежеца успява да постигне това постижение само седем дни, след като спечели световната титла в WRC2.

„Моята цел преди сезона бе да спечеля шампионата – разясни 32 годишния Микелсен, чието партньорство с Елиът Едмънсон започна почти по средата на сезона. – Знаех, че ще бъде много, много трудно. Имахме добър сезон, карайки разумно и винаги спечелвайки нужните ни точки. Спечелването на този шампионат определено е едно от най-големите постижения в моята кариера.“

Зад победителя Мадс Остбер на второ място завърши Миколай Марчик, който успя да излезе пред националния рали шампион на Унгария Адрас Хадик едва в последния етап от надпреварата побеждавайки го с аванс от 4,3 секунди. Постижението на Марчик е повече от впечатляващо в рали „Унгария“. Полякът изпадна на девета позиция още в първия ден поради проблеми със задвижването на своята Skoda Fabia Rally2 evo. Това не го спря за да се изкачи успешно до второто място и да запише три етапни победи.

Испанеца Ефрен Ярена (Skoda Fabia Rally2 evo) завърши асфалтовото унгарско рали на четвърто място пред Симоне Кампедели (Skoda Fabia Rally2 evo), Андреас Микелсен и Ерик Цайс (Ford Fiesta Rally2), който имаше проблеми със своя автомобил. Йоан Бонато (Citroen C3 Rally2) е осми пред Миклос Цомос (Skoda Fabia R5) и Лазло Бодолай (Ford Fiesta Rally2).

Въпреки че, европейската титла за сезон 2021 е математически спечелена от Андреас Микелсен остава още един кръг до самия му край. Екипажите ще се отправят към Канарските острови (18-21 октомври) за да се изправят срещу едни от най-предизвикателните асфалтови етапи в Европа заради огромното сцепление което дава смесения с вулканична лава асфалт.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2886 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]