Мадс Остберг печели рали Унгария след разочарование за Миклош Ксомос

Мадс Остберг / Патрик Барт спечелиха последния кръг от 70-тия сезон на европейския рали шампионат рали „Унгария“. Заедно със своя Citroen C3 Rally2 двамата се намираха на второ място в генералното класиране докато лидерите Миклош Ксомос / Виктор Барн (Škoda Fabia Rally2 evo) не излетяха от трасето в предпоследната етап от състезанието.

Националните рали шампиони на Унгария Ференц Винче / Нандор Перче (Škoda Fabia Rally2 evo) завършиха на второ място пред Мартинш Сеск / Ренарс Франчис (Škoda Fabia RS Rally2).

Междувременно битката за титлата в JERC приключи с победа за румънеца Норберт Майор, който спечели напълно финансирана програма в JWRC за сезон 2024 като награда.

Как се разви битката за генералното класиране днес?

Неделният и последен ден от рали „Унгария“ стартира с доста голяма вероятност за дъжд в региона на Земплен. Миклош Ксомос започна с етапна победа, увеличавайки аванса си на 23,5 секунди спрямо Мадс Остберг. В следващия етап „Сарга Борхаз“ Ксомос обаче допусна грешка удряйки гума, поради която в последствие се завъртя. Така авансът му се стопи на 15,1 секунди.

В предпоследната отсечка „Охута – Фони“, Ксомос и навигаторът му Виктор Барн излетяха от трасето, приключвайки своите шансове за победа в домашната си надпревара.

„Изплъзнахме се на ляв завой където се намираше малко дърво което ни завъртя – коментира Ксомос, който бе инициирал кампания за събиране на средства за да продължи участието си в ERC след тежък инцидент на рали „Канарски острови“. – Опитахме се да преминем през последните два безопасно. Много съм разочарован и не мога да говоря повече.“

След като Ксомос отпадна, Мадс Остберг пое челото с преднина от 8,9 секунди пред Ференц Винче етап преди края на ралито. В пауър етапа норвежеца бе безкомпромисен взимайки бонус точките и завършвайки с аванс от 12,8 секунди.

„Невероятно е. Сезона бе доста труден и да го завършим по този начин е много добре. Насладихме се много на ралито, колата работеше добре и дори с лошите условия нямахме много проблеми.

„Много съм доволен от това как се разви ралито за нас. Съжалявам за Микси (Ксомос). Той летеше и този път ние се опитвахме да го притискаме. За съжаление той излетя от трасето.“

С тази победа Мадс Остберг завършва на трето място в ERC зад Мартинс Сескс и шампиона за сезон 2023 Хейдън Падън.

Французина Йоан Бонато успя да се възстанови от излетането в събота за да завърши на четвърто място пред Фригес Турн и Ерик Зайс, който пзадна в класирането след спукана гума.

Габор Немет е седми в едва първият си старт в ERC зад волана на Rally2 автомобил. Мартин Лазло е осми пред Матьо Франчески и Ефрен Ярена.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]